Iránytű

Védőnő: mumus vagy barát?

A védőnőről minden kismamának és anyukának határozott véleménye van. Vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem. Ritkán találkozom olyannal, aki csak megvonja a vállát, és azt mondja, „semmi különös”. Ha a védőnő szóba kerül egy beszélgetés során, vagy dicséretet, vagy szidalmat kap. Hogy mit érdemel igazából, azt csak az tudhatja, aki a szakma mélyére lát. Néha túl könnyen és gyorsan ítélkezünk, főleg terhesség alatt, amikor egyébként is tombolnak bennünk a hormonok. Sokan már az első találkozás alkalmával eldöntik: a védőnő nem szimpatikus, sőt egyenesen ő a mumus. És még a mérlegre is ráállít, ami ugye egy várandós nőnek a sértés netovábbja. De nézzünk egy kicsit jobban a felszín alá, és ne ítéljünk elhamarkodottan.

Igen, igen, az jól látszik már most, hogy kissé elfogult vagyok. Én szeretem a védőnőnket, és nagyon hálás vagyok neki a munkájáért. Ha jól emlékszem, 10 hetes terhesen jártam nála első alkalommal. Kedves volt, nem tolakodó, de alapos. Majdnem egy teljes órát töltöttem nála, és azzal az érzéssel jöttem el tőle, hogy rá biztosan számíthatok majd. Így is lett.

Kevesen tudják, hogy kis nemzetünk védőnői rendszere bizony hungarikum, és több mint száz éves múltra tekint vissza. 1915. június 13-án alakult meg Budapesten az Országos Stefánia Szövetség az anya- és csecsemővédelem szervezésére. A Magyar Védőnők Egyesülete 1991 óta végzi ezt a munkát országos lefedettséggel. (Forrás: http://www.antsz.hu)

Hogy mi is pontosan a védőnő feladata, azt ezzel az összefoglalóval szeretném nektek bemutatni. (Forrás: http://www.nutriklub.hu)

Mikor kell felkeresni a védőnőt?
Terhesség gyanúja esetén az első utad a nőgyógyászodhoz vezessen. Ha ő megállapítja, hogy várandós vagy, és a magzati szívhang is hallható, ad egy igazolást, amivel fel kell keresned a lakóhelyed szerinti körzeti védőnőt. A védőnőtől fogod megkapni a terhesgondozási kiskönyvedet, amit 9 hónapon keresztül a táskádban fogsz hordani, az összes vizsgálati leleteddel együtt. (Más már nem is fér majd bele, maximum pár tábla csokoládé. 😊)

Saját megjegyzés: Mielőtt elmész a védőnőhöz, fogj egy papírt, és írd fel az összes kérdést, ami eszedbe jut. Bátran kérdezz meg tőle mindent, ami érdekel. Nyugodtan mondd el neki a kétségeidet, félelmeidet is. Ha jó védőnőt fogtál ki, aggodalmak nélkül távozol majd tőle.

Milyen vizsgálatokat végez a védőnő a terhesgondozás során?

Minden tanácsadás alkalmával végzett vizsgálatok:

 • testtömegmérés,
 • vérnyomásmérés,
 • pulzusszámmérés,
 • alsó végtag megtekintése, tapintása vizesedés ellenőrzése céljából,
 • vizeletvizsgálat (genny, fehérje, cukor),
 • magzati szívhang (16. héttől). 

Havonta végzett vizsgálatok:

 • medencekörfogat mérése (24. héttől),
 • symphysis (szeméremcsont felső része) fundus (méhtest felső széles domború vége) távolság mérése (20. héttől),
 • terhesség külső tapintásos vizsgálata. 

Vizsgálatok trimeszterenként:

 • emlők megtekintése, tapintása,
 • emlőmirigy állományának ellenőrzése (az anyatej megfelelő termelődése érdekében). 

A várandósság alatt a védőnő legalább 5 alkalommal végez családlátogatást.

Saját megjegyzés: Nem azért megy, hogy ellenőrizze, csillog-e a padló vagy épp el van-e mosogatva a szennyes edény. Nyilvánvalóan felméri, hogy a baba megfelelő helyre érkezik-e, de azért nem kell túlgondolni a dolgot. Ha épp nem volt időd felmosni, mert egész nap hánytál, attól még nem kapsz tőle feketepontot. 😊

A védőnő feladatai a baba érkezése után: 

A gyermekágyas időszak (első 6 hét): 

A kórházban töltött idő alatt (minimum 3 nap) a védőnőd értesítést kap arról, hogy megszületett a babád. Fontos, hogy a lakcímkártyádon helyes cím szerepeljen, így a kórház a megfelelő védőnőt tudja majd tájékoztatni! Amennyiben másik lakcímre viszed haza kisbabád, mindenképpen jelezd a kórházban. A védőnő a kórházból való hazaérkezést követő 48 órán belül (kivétel hétvége és munkaszüneti nap) kimegy látogatni hozzátok. A gyermekágyas időszak alatt legalább hetente fogtok találkozni. 

Saját megjegyzés: Az első gondolatom az volt, hogy ennyi látogatás már-már feleslegesen sok lesz. Gondoltam ezt pocakosan. Aztán amikor hazaértünk a kórházból, rájöttem, hogy milyen kevés alkalom ez! Nagyjából 15 percenként merül fel benned majd azonnali megválaszolást kívánó kérdés, ő meg csak hetente jön!!!  

A védőnői tanácsadáson eleinte gyakran, nagyjából havonta kell megjelenned a kicsivel. (Később egyre ritkábban.) A kötelező státuszvizsgálatokon a védőnő megméri a pici súlyát és hosszát, bizonyos életkorokban pedig fejkörfogatot és mellkörfogatot is mér. A státuszvizsgálatokon néhány kérdésre is válaszolni kell a babával kapcsolatban. (A kisbabád mit tud már csinálni az adott életkorban, milyen új dolgokat tanult az előző találkozás óta, pl. elkezdett mosolyogni stb.) A státuszvizsgálatok időpontját a baba gondozási kiskönyvében találod. A védőnő számára rendelet írja elő, hogy milyen gyakran szükséges családlátogatásra mennie, illetve hányszor kell fogadnia a picit édesanyjával a tanácsadóban.  

Családlátogatások gyakorisága:

Várandós anya legalább 5 alkalommal 
Gyermekágyas anya  a hazaadást követő 48 órán belül – szombat, vasárnap vagy munkaszüneti nap esetében az azt követő első munkanap 
Újszülött az első 6 hétben legalább hetente 
Csecsemő (1 éves korig) legalább havonta 
1-3 év legalább évente 6 alkalommal 
3 évtől tanulói jogviszony kezdetéig  legalább évente 2 alkalommal (beiskolázás előtt kötelezően) 

Saját megjegyzés: Ahogy telik az idő otthon a kisbabáddal, egyre kevesebb kérdésed lesz majd a védőnő felé. Egyre jobban belejössz majd az anyaságba, és egyre több mindent el tudsz dönteni önállóan is. Így utólag már én is látom, sokszor feleslegesen hívtam fel őt olyanokkal például, hogy piros a baba popsija, vagy hogy kihagyott egy étkezést a megszokotthoz képest stb. Lehet, hogy néha mosolygott a telefon végén, de mindig kedvesen válaszolt. És én mindig megnyugodtam, hogy egy kisbabánál a leghajmeresztőbb dolgok is lehetnek teljesen természetesek.  

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s