Blog

Vigyázz, kész, család…?


Egyszer eljön az a pillanat mindenkinél, amikor felteszi magának a kérdést: valóban alkalmas vagyok rá, hogy szülővé váljak? Jó anya/apa leszek? Min múlik? Hogyan készüljek? Honnan tudom eljött-e az idő?

Itt az idő?

Egyszer eljön az a pillanat mindenkinél, amikor felteszi magának a kérdést: valóban alkalmas vagyok rá, hogy szülővé váljak? Jó anya vagy apa leszek?

Általában az emberek gyermekvállalás előtt, mint egy lista összeírják mire lenne ahhoz szükség, hogy gyermeket vállaljanak. Várják a tökéletes pillanatot, hogy a listán mindenhova odakerüljön a pipa: egzisztenciális biztonság, lakás, autó, karrier stb…

Szerintem megfeledkezünk néhány igen is fontos tényezőről! Például arról, hogy az az ember van-e melletted, akitől gyermeket szeretnél? Van-e otthon, ahova haza vihetitek? Nem, nem egy saját lakásra gondolok, hanem egy egészséges környezetre, amit szeretettel és melegséggel töltötök meg, ahol megteheti majd az első lépéseit, és kimondhatja az első szavait.

“…amit szeretettel és melegséggel töltötök meg, ahol megteheti majd az első lépéseit, és kimondhatja az első szavait.”

Mielőtt gyermeket vállaltok, gondoljátok át, hogy mi fontos igazán az életetekben. Ha a karrier, az utazás, a sport, akkor talán még nem jött el a ti időtök. Ne akarjatok a társadalmi, vagy családi elvárás miatt babát vállalni. Ez annál nagyobb lépés!
Örökre szól ❤
De, ha jelenleg nincsen célotok az életben, azt az űrt sem biztos, hogy a gyermekvállalás kell, hogy kitöltse.

Önismeret! Tudd, hogy ki vagy, honnan jöttél, hová tartasz! 🙂 Szerintem ez a kulcs a gyermekvállalásnál is.

De azt hiszem, ez nem minden. Mi van a lelki érettséggel, hogy készen állsz-e felelősséget vállalni egy másik életért, és a megszokott életritmusodat felborítani? Előrébb tudod-e helyezni az ő szükségleteit a sajátjaidnál, ha szükséges?

Aggodalomra azonban nincs okod, a baba megszületése után sok minden magától jönni fog, de azért nem árt végiggondolnod ezeket sem. A várandósság nem véletlenül 9 hónap, van időtök felkészülni ez idő alatt is nagyon sok mindenre, testileg és lelkileg egyaránt.

Saját tapasztalatból tudom mondani, hogy vannak napok, amikor nehéz lemondani a korábban megszokott dolgokról, főleg az első pár hónapban (pl. ha a kedvenc műsorodat adják, vagy megjelent egy jó könyv, amelyet azonnal elolvasnál, vagy a baráti társaságod péntek esti borozgatásra invitál). Azonban lesz az életedben valaki, aki mindennél fontosabb számodra, és nincs az a műsor, könyv, vagy baráti összejövetel, amely felér azzal a csodával, amelyet megtestesít a gyermeked.
Ezekről sem kell azonban lemondanod: szépen kialakul majd az új ritmus, és a számodra kedves dolgok be tudnak majd illeszkedni a napjaitokba.

“Meg kell próbálni megtalálni az egyensúlyt, mert nincs kiegyensúlyozott gyermek kiegyensúlyozott szülő nélkül.”

Úgy vélem, ha valakinek gyermeke születik nem kell magára zárnia az ajtót, és alárendelnie mindent a gyermekének. Hiszem, hogy mindannyiunknak alkalmazkodnia, csiszolódnia kell. A gyermeknek is, hiszen ő érkezik újként a családba.
Meg kell próbálni megtalálni az egyensúlyt, mert nincs kiegyensúlyozott gyermek kiegyensúlyozott szülő nélkül.

Ehhez pedig időnként magadra is időt kell szakítanod.

Hogyan készüljek fel?

Nem megrémíteni szeretném azokat, akiknek még nem született meg a babája, de tökéletesen felkészülni a gyakorlati részére nem lehet. Elméletben jó, ha felkészülten várjátok a babát (utána jártok, hogy miket kell beszerezni otthonra, baba elsősegély tanfolyam, szülésfelkészítés, mit tegyek, ha…stb…), de nem tudod előre, hogy milyen személyiség a babád, vagy mire készülj még (hasfájós lesz-e, jó alvó lesz-e, stb..).
Ott lesz azonban a védőnő, gyermekorvos, aki ha szerencséd van, bármikor szívesen válaszol a felmerülő kérdéseidre. Kérhetsz tanácsot kisgyermekes édesanyáktól, akikben megbízol, vagy utána tudsz olvasni, hogyha adódik egy szituáció, hogy milyen lehetőségek vannak (vigyázat, azért az interneten is lehet téves információkhoz jutni!).

Egy tanulási folyamat lesz onnantól, ha megszületik, és hidd el, önismeret is 🙂 A saját komfortzónádból nem egyszer fogsz kilépni, de szerintem ez fantasztikus! Rá fogsz jönni, hogy mennyivel többet tudsz, mint gondoltad (jók az ösztöneid, hallgass rá bátran), többet kibírsz alvás nélkül, mint hitted, és ha már majdnem lekókadsz a fotelből, akkor is inkább az édesen szuszogó babádat nézed, mert megnyugtat a látványa, és mert annyira szereted!

“…te vagy az ANYA, akit nem pótolhat senki és semmi számára…”

Rájössz, hogy nem kell mindig mindennek otthon vigyázzban állnia (persze, ha neked belefér, csak hajrá), hogy lehet néha hagyni, hogy a szennyes kimásszon a kosárból, hogy sokkal többet ér az az idő, amelyet inkább a gyermekeddel töltesz. Ez az idő nem fog sajnos többet visszajönni, ha majd visszamész dolgozni, ő pedig bölcsödébe/óvodába fog járni.

Szerintem ki kell használni azt az időszakot, amíg otthon lehetünk velük, hiszen te lehetsz ott vele minden percben, és láthatod, ahogyan napról-napra fejlődik, te nyithatsz ajtót neki először a világ felé. Nagy felelősség, de nagy kaland is egyben! Próbálj meg ne görcsösen, aggodalmakkal telve belevágni a kalandba, hanem add át magad az érzésnek, és éld meg minden boldog percét, akkor is, ha néha nehéz. Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor a te karjaidban lel mindig biztonságra, és te vagy neki a MINDENSÉG!

Hidd el, akkor is, ha nem vagy tökéletes, ha nem vagy mesterszakács, ha néha türelmetlenebb vagy, akkor is te vagy az ANYA, akit nem pótolhat senki és semmi számára.

Higgy magadban, a megérzéseidben, hidd el jó anya vagy!!!

 

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s