Blog

Kevés idő – gyors kenyér

Kisgyerekes anyukáknak nem kell magyarázni, hogy miért fontos a gyorsaság a konyhában is. Én is az egyszerűbb, pikk-pakk elkészíthető ételeket részesítem előnyben, viszont azt is fontosnak tartom, hogy amiből csak lehet, házi készítésűt fogyasszunk. Íme a mi kedvenc kenyér receptünk. Kevésbé konyhatündér anyukák is bátran próbálkozhatnak vele, mert nagyon egyszerű, a végeredményt pedig az egész család szeretni fogja.

Hozzávalók:

  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g fehér liszt
  • 1 tasak instant porélesztő
  • 1 púpos teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál méz
  • langyos víz szükség szerint (kb. 3 dl)

my post (85)

Recept:

Egy tálba mérd ki a liszteket, és keverd össze őket a porélesztővel és a sóval. Tedd hozzá az olajat, a mézet és annyi langyos vizet, hogy gyúrható állaga legyen a tésztának. (A liszt minőségétől is függ, hogy mennyi víz szükséges, nálam általában kicsit több mint 3 dl kell hozzá.) Jól gyúrd össze a hozzávalókat, takard le a tálat egy konyharuhával, és a kenyértésztát tedd meleg helyre. Ha megkelt, gyúrd át még egyszer, és tedd sütőpapírral kibélelt sütőformába. Hagyd még így is pihenni picit, legyen ideje újra megkelni. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd meg (kb. 30-40 perc).

A kelesztések miatt érdemes reggel nekilátni az elkészítésnek. Viszont a jó hír, hogy amíg kel a kenyér, csinálhatsz közben bármi mást. A tészta összeállítása és gyúrása maximum 15 percet vesz igénybe.

Ha a gyerkőcök segíteni szeretnének, készíthetsz nekik is tésztát házilag. 100 g lisztet, 100 g sót, 60 ml vizet és egy evőkanál olajat gyúrj sima tésztává, és kezdődhet is a dagasztás. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s