Iránytű

Mivel játsszon a gyerek?

Milyen játékot? Milyen területet fejlesszünk? Milyen korban? Milyen anyagból? Egyáltalán számít, hogy mivel játszik a gyerek?

Ember legyen a talpán, aki átlátja a hatalmas kínálatot, a temérdek ajánlást, javaslatot, ellenjavallatot.
 
Habár nem vagyok szakértője a témának, de mi a férjemmel szeretnénk megtalálni az egyensúlyt a hagyományos (értsd: fakocka, kirakó, könyv, stb.) és a modern (értsd: tablet, xbox, stb.) játékok között. Úgy vélem a klasszikus játékok nem véletlenül lettek kitalálva, főleg pici korban jól fejlesztik a babák finommotoros képességeit, kreativitását, képzelőerejét, térlátását, és még sorolhatnám. Ugyanakkor a mai világban, és vélhetően a jövőben még kevésbé fog tudni boldogulni a műszaki “kütyük” ismerete nélkül. Ezek között is akad, amit akár tanulásra is használhat majd (pl. nyelvtanulást támogató appok), de kikapcsolódásra, szórakozásra, és hosszú távon a munkájában is elengedhetetlen lesz, hogy jól tudja őket használni.
Nem mondom, nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, de igyekezni fogunk.
 
Mivel a kislányom 1,5 éves, így számomra is érdekes volt jobban elmélyedni a témában. Mindamellett, hogy próbáltam összegyűjteni a leghasznosabb játékokat korosztályonként, néhány kreatív ötletet is tartalmaz a bejegyzés. Az ötleteket Pinterest oldalunkon is megtaláljátok.
 
Babák játékai (0-1 éves kor)
 
Mozgásfejlődésben az egyik legintenzívebb kor, így mindenképpen érdemes olyan játékokat választani a babáknak, amelyek biztosítják az egészséges, biztonságos mozgásfejlődést.
Kezdetben a leghasznosabb a játszószőnyeg, aminél a baba feje felett lógó játékok mozgásra, és akár egy kis “beszélgetésre” is ösztönzik őket. Ezek lehetnek bármilyen színes csörgők, rágókák. Mivel a babák idővel mindent a szájukba vesznek, érdemes megbízható helyről beszerezni ezeket, nehogy valami káros anyag oldódjon ki a játékból, vagy olyan alkatrészeket tartalmazzon, amelyeket még könnyen lenyelhet a baba. A tapintás fejlesztése miatt választhatunk olyan játékot is, amely több funkciós (pl. egyik fele puha pamut, másik fele rágóka), mint például egy játszókocka.

“A tapintás fejlesztése miatt választhatunk olyan játékot is, amely több funkciós…”

Nagyon nagy a választék! A különböző zörgő fülű, rágóka funkciójú játékok könnyen fellelhetőek bármely játék- vagy bababoltban. Ami nekünk bevált, és még most is nagyon szereti a kislányom, az egy olyan állatka (konkrétan szitakötő), amelynek szárnyai különböző színűek, tapintásúak. Van rajta néhány karika is, amelyek fogzási időszakban is jó szolgálatot tettek. Ez hosszabb időre is le tudta kötni már kisebb korában is, “lapozgatta” a szárnyait, ha megunta rágcsálta egy kicsit a karikákat. Mi autóban is rendszeresen ezt használtuk. Fogzási fájdalmak enyhítésére sokan használnak hűthető rágókát is.
 
Amikor a baba már hason is nézelődik, emelgeti a fejét, köré lehet tenni például egy lapozót, vagy bármilyen könyvet (akár textil, vagy pancsoló), amelyet a baba szívesen nézeget a játékszőnyegen. Nálunk Lotti elég hamar nagy könyvrajongó lett. Elsőként A kisvakond pancsolókönyv volt a nagy kedvenc.

A baba fogásának fejlesztésére kifejezetten jó (nekünk is nagyon bevált) lehet a hex labda. Ezt könnyebben megfogják a lyukaknál már akkor is, amikor más játékokat még nem tudnak.
 
Egy éves kor körül (vagy már korábban is) elkezdenek rámolni, pakolni. Ki ne tudná, milyen az, ha a gyerek megtanulja kihúzni a fiókot, vagy kinyitni a szekrényt és kipakolni belőle mindent, amit lehet (időben érdemes beszerezni a baba biztonsági eszközöket is)? Erre jó megoldás lehet, ha kerítesz egy kisebb műanyag kosarat, dobozt, vagy akár vászon táskát, és abba belepakolod néhány játékát. Nekik mindegy, hogy honnan, de így meglesz neki a rámolás élménye, és neked sem kell utána mosni/mosogatni a kirámolt otthoni dolgokat.
 
Ugyan nem játék, és nem pénztárcabarát, de mi nagyon szerettük a fekvő, baba hintát.
A hinta köztudottan jó hatással van az idegrendszer fejlődésére, és ennek a segítségével már újszülött kortól hintáztathatjuk. Sok babát megnyugtat, sőt olvastam olyan tapasztalatot is, hogy a hasfájásos időszakot megkönnyítette. A nappaliban elhelyezve, akár altathatod is benne, amíg te el tudod végezni a feladataidat, közben pedig bármikor rápillanthatsz.

Amennyiben valakinek van kézügyessége, és szívesen készítene játékot a babájának az interneten is rengeteg ötlet van (a Pinterest-en is sok ilyet találni). Tapintás fejlesztésére például viszonylag könnyen elkészíthetsz egy címkés játékot, vagy, ha ennél tovább mennél, akár egy textil könyvet, vagy puzzle-t is. De a legkitartóbbak, akár saját játszószőnyeget is készíthetnek (nekünk a nagyi csinált egy szuper jót). Mindenkinek a fantáziája és a kézügyessége szab határt, de ha szánsz időt a keresgélésre, ki lehet fogni jó állapotú, alig használt játékokat is az interneten.

Kisgyermekek játékai (1-3 éves kor)
 
A gyermekek számára ebben az időszakba kinyílik a világ, egyre önállóbbak, hiszen már mindenhova el tudnak jutni, ahova csak szeretnének (no meg, ahova megengedjük). Szeretnek kukucskálni, kúszni-mászni, felfedezni. Ezt feldobhatod (akár lakásban, akár udvaron) egy gyerekek számára kapható alagúttal vagy sátorral. A mozgásfejlődés továbbra is nagyon fontos ebben a korban, ezt fejlesztheted húzós fajátékkal, vagy labdával is.  
Mivel a kezük is egyre ügyesebb, így szokták szeretni a golyóvezető, formabedobó játékokat, amelyekkel akár a színeket, formákat is megtanulhatjátok együtt. Ha szereti a kockákat, akár jó ötlet lehet egy kockakirakó, vagy más kisebbeknek ajánlott puzzle is.

Építőkocka, kirakó, gyurma, golyóvezető is hasznos játékok ebben a korban.

Az 1-3 éves korban eljön az alkotás ideje is. Így jöhetnek az építőkockák. Nincs is annál nagyobb élmény, mint, amikor anya felépíti, a gyerkőc pedig ledönti a tornyokat. Nyáron, ha van rá lehetőség, akár egy jó homokvár építésénél is meglehet ez az élmény.
A kézügyességet és az alkotás örömét ötvözhetitek egy jó gyurma játékkal is, vagy rajzolhattok ceruzával, zsírkrétával.

A gyermekek többnyire utánzással tanulnak és sajátítják el a napi szokásokat. Ha érdeklődik a gyermeked a főzős játékok iránt, akkor egy fakanál és műanyag tál kombinációval ő is besegíthet neked a konyhában játékosan. Ha ennél tovább mennél, akár egy saját játék konyhában is főzőcskézhet a gyermeked. Lehet készen is,mindenféle szuper játékkonyhát vásárolni, de akár használtan is beszerezhettek egyet. Ha ti szívesen barkácsolgattok kicsit, elkészíthetitek saját kezűleg is a kis konyhát. Erre is sok ötletet találsz a Pinterest-en. Készítheted kartondobozból a tűzhelyet, vagy ha van a nagyinál a padláson egy rég nem használt éjjeliszekrény, az is kiváló alapja lehet a játék konyhának.

Egy kiskonyha kiváló lehetőség a közös játékra, és arra, hogy megtanuljátok az ételek, zöldségek, gyümölcsök nevét, vagy az olyan biztonsági szabályokat is, mint az, hogy a sütőt nem tapogatjuk, mert forró.
A játék ételek is elkészíthetőek otthon. Például egy jó süteményhez nincs is másra szükséged, mint egy új mosogatószivacsra, amelyet félbevágtok és összeragasztotok.
A tetejét még ki is díszíthetitek együtt. Ha szívesen varrsz, akár tükörtojást, kekszet, szelet gyümölcsöt vagy zöldséget akár te magad is készíthetsz filc anyagból.
Egy-egy régi műanyagdoboz, fakanál, kiskanál, mérőpohár meg biztosan akad otthon a játék idejére. Szuper közös program lehet, ha mindezeket együtt csináljátok.
 
Lányok, de akár kisfiúk esetében is játszva tanulhatjátok a testrészeket, vagy a gondoskodás alapjait egy játékbabán, vagy fedezhetitek fel a kisautók világát együtt.
 
Ne feledjétek, hogy ebben a korban előfordulhat, hogy ha nem sikerül nekik valami, akkor arra hisztivel, kudarc élménnyel reagálnak. Próbáljatok türelmesek lenni velük, és elmagyarázni, hogy minél többször megpróbálja, annál jobban fog majd menni. Lehet, hogy még szó szerint nem érti, de a türelemnek, odafigyelésnek meglesz a gyümölcse, hiszen tudni fogja, hogy számíthat rád, nem történt baj, fog ez menni idővel.

Biztosan lehetne még sorolni a különböző játékokat, az interaktív-, tanuló játékok- és asztalok, járássegítők mentén, de én most próbáltam a legjellemzőbbeket összegyűjteni, a többi csak ráadás. Mindenki úgyis a saját elképzelése szerint szerzi be a játékokat, ezzel a cikkel csupán szerettem volna ötleteket adni, hogy mely korosztály, mely játékok iránt érdeklődhet, mi az, ami már neki való lehet.
Azt azonban érdemes átgondolni (és utána olvasni), hogy a gyermekeknek nem az a fontos, hogy elhalmozzuk őket minél több játékkal, hanem az, hogy biztonságban, maguktól fedezhessék fel a világot. Szakemberek szerint a túl sok játék, akár negatív hatással is lehet rájuk, mert túl sok lesz az inger. (Ezzel a témával is foglalkozik Kim John Payne – Egyszerűbb gyermekkor című könyve, szerintem érdemes elolvasni.)

“Próbáljunk minél több élményt nyújtani gyermekeinknek, hogy a mi segítségünkkel, játékosan, de biztonságosan ajtót nyithassanak a nagyvilágra.”

Szerintem ugyanolyan fontos, hogy élvezze a sárban dagonyázást, az önfeledt futást, bújócskázást, a fakanállal egy műanyag tál csapkodását is, mint, hogy le tudjuk kötni néhány fejlesztő játékkal a szobában. Gondoljunk csak vissza a saját gyermekkorunkra: néhány kedvenc játékra biztosan emlékszünk, de amik a legélénkebben élnek bennünk, azok a begyűjtött szép élmények. A közös kirándulás, játszótér, a pocsolyában ugrálás, a virágszedés, a háziállatokkal való ismerkedés, a biciklizés, és sorolhatnám. Töltsetek minél több időt a szabad levegőn: játszótér, hinta, séta, homokozó, idővel kismotor, tricikli, bicikli.
Próbáljunk minél több élményt nyújtani gyermekeinknek, hogy a mi segítségünkkel, játékosan, de biztonságosan ajtót nyithassanak a nagyvilágra.

 

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s