Iránytű

A szomszéd kisfiú már mászik

Holnap meg már szalad. Az enyém meg még csak kúszik. Az ilyen, és hasonló gondolatok szinte naponta kísértik az anyukákat, a legtöbb esetben teljesen feleslegesen. Hasonlítgatunk, aggódunk, kialakítunk magunknak egy szuper kis ördögi kört, ami komfortosnak egyáltalán nem mondható, mégis képesek vagyunk legalább egy – másfél évig ellubickolni benne. Aztán egyszer csak elindul a gyerekünk, és megnyugszunk, nem mászva megyünk majd az óvodába beiratkozni. 

Aggodalmaink nagy része általában tájékozatlanságunkból fakad. Érdemes hiteles forrást keresni, és ott utánanézni a valós adatoknak a mozgásfejlődéssel kapcsolatban. Ilyen forrás például a Dévény Alapítvány honlapja, de a védőnő és a gyerekorvos is megfelelő tájékoztatást tud adni. 

Az alábbiakban egy összefoglalót olvashattok a mozgásfejlődés legfontosabb állomásairól (1,5 éves korig). Forrás: http://www.deveny.hu/

Az alapítvány tájékoztató füzete letölthető innen.

people-1839564_1920

Mozgásfejlődés 0-1,5 éves korig (összefoglaló):

Az újszülött a kezét ökölben tartja. Az első 8 hétben az idegrendszer fejlődésének megfelelően az öklözés lassan oldódni fog. Szeret a hátán és hasán feküdni, fejét átfordítja mindkét irányba. Hason először hat hetesen, fejét 45 fokos szögben megemeli. Ebben az időszakban még lehet kedvelt oldala, így ez még nem feltétlenül igényel kezelést.

A 2. hónap végén gyanújel lehet, ha:

 • túl erős a végtagok hajlított helyzete, vagy a végtagok nyújtása;
 • aszimmetrikus a testtartás, vagy a végtagok helyzete;
 • hason és ölben tartva a fejét hátra feszíti;
 • rögzülnek furcsa tartások (pl. fejét csak egyik oldalra fordítja);
 • a szopás, nyelés, légzés nehezített.

3. hónap:

Háton fekve a végtagok helyzete és a törzs szimmetrikus. Hason fekve a szimmetrikus alkartámasz a jellemző. Fejét a vállától függetlenül is képes elfordítani. Ülésbe húzásnál a fejét megemeli, nem ejti hátra. Kezeit középen összehozza, nézegeti. A kezébe adott tárgyat megfogja, próbálja a szájához venni.

3 hónapos korban gyanújel lehet, ha:

 • fejét ülésbe húzásnál és hason fekvésben nem emeli;
 • fejét mindig egyirányba fordítja;
 • nem szeret hason feküdni, sírással tiltakozik;
 • nem lazul a kezek ökölben tartása.

4-5 hónap:

Ebben az életkorban indulnak be a nagymozgások. Hason fekvésben könyökét nyújtva, nyitott tenyéren támaszkodik mellkasát is megemelve. Hátáról oldalára fordul mindkét irányba. Lábaival játszik. Nagyobb mozgástérre van szüksége, erre a legmegfelelőbb egy játszószőnyeg.

4 -5 hónapos életkorban gyanújel lehet, ha:

 • kezét ökölbe zárva támaszkodik hason;
 • hason fekvésben mellkasát nem emeli magasra;
 • nem próbálkozik a hátáról az oldalára fordulni;
 • az izomtónus normáltól való eltérésére utal, ha szinte „kifolyik” a szülő kezéből, vagy épp ellenkezőleg, törzsét, végtagjait feszíti;
 • ha háton próbál közlekedni, fejtetőn támaszkodva;
 • hason fekve karjait oldalra tartja („repülőzik”).

6-7 hónap:

Fordul mindkét irányba (hasról hátra, hátról hasra). Függőlegesen tartva, a lábát a talaj felé közelíti és rugózni kezd. Ha hason fekvésben a talpánál megtámasztjuk, megpróbálja magát előre elrúgni, hason próbál kúszni. Játékai után gurul.

6 – 7 hónapos életkorban gyanújel lehet, ha:

 • nem indul be az önálló fordulás mindkét irányba;
 • ha háton próbál közlekedni, fejtetőn támaszkodva;
 • hason fekve karjait oldalra tartja („repülőzik”);
 • a függőlegesen tartott gyerek a talaj felé közelítve a lábát felkapja, nem teszi le.

baby-1426651_1920.jpg

8-9 hónap:

Szabályosan, váltott kézzel/lábbal kúszik. Négykézlábra áll, és így „hintázik”. Négykézláb állásban popsiját magasba tolja.

8 – 9 hónapos korban gyanújel lehet, ha:

 • kúszásnál mindkét kezével egyszerre húzza magát, vagy mindig csak az egyik oldali végtagjait mozgatja;
 • nem áll négykézlábra;
 • négykézláb állásban szétcsúsznak a térdei.

10-11 hónap:

Fejlődik az egyensúlya. Mászik. Felül. Feltérdel, esetleg kapaszkodva feláll. Kapaszkodás nélkül egyedül rövid ideig áll.

10 – 11 hónapos életkorban gyanújel lehet, ha:

 • nem ül önállóan;
 • nem mászik.

12-18 hónap:

Erre az életkorra tehető az önálló járás kialakulása, amelynek beindulása nagy egyéni eltérést mutathat. Ebben az életkorban bútorok mellett oldalazva lépeget. Az egyik bútorról egy távolabb levőre átfog és átlép. 1-2 lépést önállóan is megtesz.

12 – 18 hónapos életkorban gyanújel lehet, ha:

 • amikor kapaszkodva feláll, lábujjhegyre helyezkedik (Ez akkor lehet kórjelző, ha pár másodperc után sem helyezi le a talajra.).

A Dévény Alapítvány tájékoztató füzete még két nagyon fontos kérdésre hívja fel a figyelmet: nem ültetünk! és nem járatunk! A kisgyermek csak akkor ültethető, ha magától felül, és minden ülő helyzetben önállóan megtartja magát. Az ülést a kúszás és a négykézláb helyzet előzi meg. (A gyerekek négykézláb helyzetből ülnek ki oldalra.) A korai erőltetett ültetés helytelen, későbbi gerincproblémák gyakori oka.

A kisgyermekre akkor mondhatjuk, hogy önállóan jár, ha elesés után kapaszkodás nélkül is fel tud állni. A mászás az erős koordináció alapja, kihat az értelem fejlődésére is. Előfordulhat, hogy egy csecsemő előbb áll fel, mint mászik, és nyújtja a kezét, hogy vezessük. Ne tegyük! Az izomzat ilyenkor még nem elég erős a járásra, vezetgetve hibás mozgások rögzülhetnek, és akár kis is maradhat a mászás folyamata.

Amit még javasolt elkerülni, az ún. bébikomp használata. Nincs olyan természetes mozgásforma, hogy kerekeken közlekedünk. A gyermek lábujjhegyen hajtja magát, ezzel könnyen rászokhat a lábujjhegyezésre, ami az önálló járásnál komoly problémát okozhat. Általában akkor ültetik bele a gyermeket, amikor önállóan még fel sem ült, ennek hátrányairól már esett szó.

Amikor már fel tud térdelni a gyermek, és szeret maga előtt tolni nagyobb tárgyakat, akkor szoktak a szülők járássegítőt venni. Ezek egyáltalán nem káros, viszont teljes mértékben felesleges eszközök, mert a gyermekek ezt maguktól is megoldják.

A Dévény Alapítvány honlapján nem esik szó róla, de mégis fontosnak tartom megemlíteni a hordozóeszközöket is. Ma már a különféle babahordozók széles skálája kapható, a hordozókendőktől a csatos hordozókig. Ezek nagyszerű eszközök, nem csak a baba helyes testtartását hivatottak biztosítani, de a kötődő nevelésben is fontos szerepük, van. Egyszerűen mindkettőtöknek jó! Amit viszont kerülni kell, az a kenguru. A kenguruban a baba testtartása nem megfelelő, főleg kifelé hordozva, ahogy sajnos sokan teszik. Inkább keressünk fel egy hordozási tanácsadót, vagy hordozóklubot a közelben, ha bizonytalanok vagyunk a választásban.

swing-932249_1920

Szintén nem esett szó róla, de nagyszerű mozgás- és egyensúlyfejlesztő eszköz a hinta. Mindig válasszunk ebből is életkornak megfelelőt!

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s