Iránytű

A jobb, az jobb?

Amikor megszületett a kislányom, és már elkezdett nyúlni a játékokért, döbbenten tapasztaltam, hogy még mindig vannak olyanok, akiknek a szájából elhangzik a “szép kezeddel fogd” mondat.

Nálunk én kaptam a “figyelmeztetést” a nagyszüleimtől. Nyújtottam a kislányomnak a játékot, ő pedig nyúlt érte a bal kezével, amire a nagypapám úgy reagált, hogy “A szép kezébe add, mindig a jobb kezébe.” Megdöbbentem hirtelen, de mondtam, hogy nálunk nincs ilyen, nincs szép, vagy nem szép keze a gyereknek. Az édesapja is balkezes, lehet, hogy ő is az lesz, na és?
 
Az, hogy valaki jobb vagy balkezes lesz-e már magzati korban eldől. A balkezeseknél a jobb, a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. A dominancia kialakulásáért az idegrendszer a felelős, de ma már ismert az a gén, amely a balkezességért “felel”. Így tehát nem balszerencse, vagy bármi egyéb áll a háttérben, csupán genetika.
 
Van sajnos több olyan tapasztalatom is családon belül, amikor súlyos problémát okozott, hogy az illető “nem lett balkezes”. A másik nagypapámat átszoktatták jobb kézre, a régi kéz rácsapós módszerrel. Ő maga azt mondja, ezért lett kétbalkezes, és nagyon sok nehézséget okoz neki, hogy anno erőszakkal átszoktatták a jobb kezére.
Egy másik rokonomnál pedig, akkor derült fény a problémára, amikor gondjai adódtak a betűkkel az iskolában. Volt, hogy a betűket fordítva írta, kihagyta őket. Elvitték szakemberhez, aki megállapította, hogy a kislány eredetileg balkezes lett volna (nem szoktatták át), de kiskorában, mivel sok mindent utánzással tanulnak a gyerekek, a rajzolgatást az édesanyja után ő is jobb kézzel kezdte tanulni.
 
Régen sajnos sokszor szoktatták át erőszakkal a gyermekeket a jobb kezükre, mert balszerencsének vélték, ha a gyermek balkezes volt. Sajnos ezzel igen nagy károkat is okoztak az adott gyermeknél, mind lelkileg, mind testileg.

bed-2562199.jpgHa valakit megpróbálnak átszoktatni, annak nagyon sok negatív következménye lehet, hiszen felborulnak az eredeti dominancia viszonyok. A teljesség igénye nélkül, az átszoktatás az alábbi problémákat okozhatja a gyermeknél:

– fáradékonyság, kimerültség
– koncentrációs zavar
– jobb és bal kéz összekeverése
– szorongás, érzelmi zavarok
– önbizalomhiány
– tanulási nehézségek
– olvasás-, írás- és számolási nehézségek
– beszédzavarok (pl. dadogás, pöszeség, hadarás)

Vannak olyan esetek, amikor nincs szó átszoktatásról, mégsem alakul ki a gyermeknél a domináns oldal. Ilyenkor keresztezett- vagy kevert dominanciáról beszélhetünk.
 
A keresztezett dominanciánál az okozza a problémát, hogy nem teljesen domináns egyik oldal sem: a gyermeknél a domináns kéz, láb, szem, fül nem ugyanazon az oldalon van. Vagyis lehet, hogy jobb kézzel tollasozik, de bal lábbal focizik. Valamit a jobb, valamit a bal agyfélteke irányít.
 
A kevert dominancia esetén nem következetes az egyik oldal használata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyermek például a jobb kezével ír, de a bal kezével eszik.
 
A szakemberek szerencsére tudnak már számos módszerrel segíteni az idegrendszernek abban, hogy kialakuljon a domináns oldal. A legfontosabb, hogy eldőljön jobb vagy balkezes-e az illető, mert a szem, fül, láb már ehhez fog igazodni.
Mindenképpen figyeljünk oda a jelekre, hogy szükség esetén szakember segítségét tudjuk kérni.
 
A feltett kérdésre azt hiszem egyértelmű a válasz: NEM. Nincs alapja a régi elméleteknek, hogy a balkezesek ügyetlenebbek, butábbak, vagy szerencsétlenebbek lennének, csupán nekik a jobb agyfélteke a dominánsabb. Semmilyen körülmények között ne szoktassuk át gyermekünket a másik kezére, vagy éreztessük vele, hogy a balkezessége miatt ő más volna.
Ma már a balkezesek mindennapjainak megkönnyítésére sok eszköz kapható kifejezetten rájuk szabva, mint például a balkezes olló.

Éljen augusztus 13. a Balkezesek Nemzetközi Világnapja 🙂

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s