Iránytű

Hozzátáplálás alapjai

A hozzátáplálás megkezdése mindig izgalmas kérdés. Engem kicsit el is bizonytalanított az információk sokfélesége és a különböző ajánlások (szakemberektől, édesanyáktól), amelyeket olvastam.

 • mikor kezdjem?
 • mivel kezdjem?
 • pépes vagy blw (igény szerinti hozzátáplálás darabos étellel)?
 • főzzek vagy vegyek üvegeset?
 • milyen tempóban haladjunk?
 • milyen napszakban adjam először?

Ahelyett, hogy letisztult képet kaptam volna, még inkább zavarosnak tűnt az egész.

A saját tapasztalataim alapján megpróbáltam összeszedni a legfontosabb kérdéseket e témában. Remélem segítségetekre lesz.

Mi az ajánlás? Mikor kezdjük?

A jelenlegi ajánlások szerint a babákat javasolt 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel, vagy anyatejet helyettesítő tápszerrel táplálni. A hozzátáplálást semmiképpen nem javasolt 4 hónapos kor előtt elkezdeni.

Amit szerintem fontos kiemelni, mert sokszor téves információk keringenek az interneten: nincs különbség az anyatejjel és a tápszerrel táplált babák között!

A babák emésztőrendszere és idegrendszere ugyanis kb. 6 hónapos korra érik meg más ételek befogadására. Ezen nem változtat sem az anyatej, sem a tápszer.

Honnan tudjuk, hogy megérett-e a baba a hozzátáplálásra?

Az alábbi jelek utalnak arra, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra:

 • tud megtámasztva ülni, megtartja a fejét
 • a nyelvkiöltő reflex már nem működik
 • érdeklődik az evés iránt, kinézi a szádból a falatot, és rágáshoz hasonló mozgásokat végez

Azt javaslom, mielőtt elkezdenéd a hozzátáplálást egyeztess a gyermekorvossal, védőnővel. Figyeld a jeleket, olvass utána és gyűjts össze minél több megbízható információt a hozzátáplálásról, hogy nyugodtan, és meggyőződésed szerint, a megfelelő időben tudd elkezdeni a hozzátáplálást. A babák sem egyformák, azért, mert más már elkezdte, nem biztos, hogy a te babád is megérett rá. Hidd el, nem maradsz le semmiről, ha később kezded, ellenben a túl korai hozzátáplálás ártalmas is lehet. Nem beszélve arról, hogy a baba és a te kedved is elmehet a próbálkozástól.

Jó, de mégis hogyan kezdjük?

Mi az alma levével kezdtük, de első íznek választhatsz nyugodtan akár zöldséget is (pl. édesburgonya/burgonya, sárgarépa, cékla).

Gyümölcs:

 • kezdhető a levével, vagy pépesen
 • elkészítés: alapos megmosást követően, héj nélkül (és mag nélkül), reszelve
 • kínálható nyersen is

Zöldség:

 • párolva, sütve, vagy főzve
 • 1 éves kor alatt nem javasolt nyersen kínálni a babának
Tipp: Ha az alma nem ízlik elsőre a babának, próbálkozhatsz édesebb/savanykásabb fajtával, vagy elkészítheted sütőben.

Egy-egy új ízt érdemes 3-4 napig adni, fokozatosan növelve az adagot, 1 kiskanálnyiról 5-6 kiskanálnyira. Ez elég idő arra, hogy kiderüljön okoz-e bármilyen panaszt (hasfájás, hasmenés, székrekedés, kiütés, stb.), illetve fokozatosan szokja meg az új ízt.

Melyik étkezéssel kezdjük?

Délelőtt a legjobb kóstoltatni, mert ekkor még kipihentebbek a babák, és ha mégis panaszt okozna, nem éjjel jelentkeznek a tünetek. Nálunk szerencsére ilyen  nem fordult elő, de nem árt elővigyázatosnak lenni.

Ahogy egyre több ételt bevezettél, szépen lassan kiválthatsz egy étkezést. Kezdheted a tízóraival vagy az uzsonnával, majd ezt követően kiválthatod az ebédet is. A reggeli és a vacsora kiváltása ráér, akár 1 éves kora után is.

Gyökérzöldségek

A gyökérzöldségek (mint a sárgarépa, cékla) némi odafigyelést igényelnek, mert ezek veszélyesek lehetnek a babákra, nitrát mérgezést kaphatnak. Főleg a 8 hónapnál fiatalabb babák esetében kell odafigyelni, mert a szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim. Ez teljesen csak 3 éves korra fejlődik ki.

Ez a Nébih oldalán található:

A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.
Forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/magas-nitrat-tartalmu-zoldsegek-fogyasztasanak-kockazata-csecsemoknel
beetroot-687251.jpg

Nehéz megmondani, hogy honnan lehet a legbiztonságosabban beszerezni az alapanyagokat. Nekem a gyermekorvos azt javasolta, hogy ne a piacon vásároljak, hanem élelmiszerboltban, mert ott ellenőrzik a termékeket, míg a piacon nem tudhatom, hogy mivel kezelték az adott zöldséget.

A legjobb biztosan a háztáji, ha hozzá tudsz jutni, az maga a kincs. De ha neked a bio termékek adnak megnyugvást, akkor add azt a babádnak. Kezdetben én is bio gyökérzöldségeket vásároltam, de megoldás lehet az üveges bébiétel is, mert ezek nitrát tartalmát szabályozzák. Tavasszal sem érdemes a még idényen kívüli zöldségeket megvásárolni, mert az üvegházban, fólia alatt nevelkedett zöldségek nitrát tartalma még magasabb lehet.

Hazánkban ezek a legismertebb zöldségek, amelyek nitrát tartalma magas lehet:

 • cékla
 • sárgarépa
 • fehérrépa
 • paraj
 • spenót
 • mángold
 • sóska
 • fejes saláta
 • karalábé
 • retek

Fontos, hogy a zöldségek nitrát tartalmát, sem a főzés, sem a fagyasztás/hűtés nem csökkenti.

Üveges bébiétel, vagy főzés?

Az egyik nagy kérdés az édesanyák körében sokszor az, hogy adhat-e üveges bébiételt a babájának, vagy kizárólag főzzön neki?

Gyakran látom, hogy fórumokon, kommentekben egymásnak esnek az anyukák, megbélyegezve azokat, akik üveges bébiételt adnak gyermeküknek.

A legjobb, ha saját belátásod szerint döntesz, hiszen te magad vagy felelős a gyermekedért, senki más. Hallgass a megérzéseidre, és légy empatikus másokkal szemben is: ne ítélj el senkit azért, mert ő valamit másképpen csinál. Lehet más megoldás ugyanolyan jó.

Én személy szerint kombinálom a kettőt. Az egyik oka az, hogy nálunk már kiskorától kezdve probléma volt a székletürítés. Így, amikor elkezdtem a hozzátáplálást és elfogyott az előre lefagyasztott őszibarack a nagyinál, megvettem neki az üvegeset, várva, hogy majd segít. Nem segített…Próbálkoztam tovább, de mivel nem volt szilva idény, így megvettem neki üvegesbe a szilvát is. Az segített! Azóta is vannak napok, hogy üvegeset kap.

Összességében, nem érzem egyiket sem jobbnak vagy rosszabbnak. Véleményem szerint a boltban megvásárolt zöldségekről, gyümölcsökről sincs több információnk (például, hogy mivel kezelték), mint az üvegesről. Persze feltételezem, időnként mindegyiket bevizsgálják.

Mit, mikor lehet bevezetni?

Ennek kapcsán készítettem nektek egy táblázatot, amely a védőnőtől kapott hozzátáplálási javaslat alapján készült. 

A magam életét megkönnyítendő, készült egy idény zöldség-gyümölcs táblázat is, amelyben kikalkulálhatjátok, hogy az idénynek és a bevezetés időpontjának megfelelően, mikor a legideálisabb először az adott növényt adni a babának.

A táblázatot innen tölthetitek le: Hozzátáplálási táblázat

Az üveges bébiételeknél is javasolt inkább a hozzátáplálási táblázatot követni, mert esetenként tartalmazhatnak olyan hozzávalókat, amelyet még nem vezettél be. Érdemes figyelmesen elolvasni, hogy mit tartalmaz az adott bébiétel és ez alapján választani.

people-2586656

Amit érdemes elkerülni

1.Cukor

A javaslatok szerint, és szerintem is érdemes az elején elkerülni cukrot. A babának nincsen rá szüksége, nem is igénylik. Többször olvastam már kommenteknél anyukáktól, hogy milyen korán, már 5-6 hónapos kortól túrórudit és tejszeletet adnak a babáiknak. Véleményem szerint ezek ilyenkor még koraiak, nincs rá szükségük. A bébiételek egy része is tartalmaz cukrot, ha van rá más alternatíva, érdemes ezek helyett is másikat választani.

2. Tehéntej

A tehéntej bevezetését általában 1, de vannak orvosok, akik csak 3 éves kor felett ajánlják. Más tejtermékek azonban korábban is bevezethetők (kefír, natúr joghurt, túró). 1 éves kor alatt a bevezethető joghurt esetében azonban olyat érdemes választani, ami tejszínt nem tartalmaz, hiszen annak a bevezetése is csak 1 éves kor felett javasolt.

3. Allergizáló, apró magos növények

Azoknál a növényeknél, amelyek allergizálhatnak, vagy apró magokat/szőröket tartalmaznak (például az eper, málna, szeder) és félrenyelheti a baba, érdemes kivárni a 18 hónapos kort.

4. Ha a családodban van bárki, akinek valamilyen érzékenysége, allergiája van, a bevezetés előtt feltétlenül egyeztess a védőnővel vagy a gyermekorvossal.

Sokszor olvasok olyan véleményt az édességekkel és a később bevezethető gyümölcsökkel kapcsolatban is, hogy egy anyuka érdeklődik bizonyos élelmiszer bevezethetőségéről, és olyan válaszokat is kap, hogy “Én már sokkal korábban 5-6 hónapos korban adtam a babámnak, és nincs semmi baja.”.

Szerintem ez nagyon veszélyes, hiszen nem tudhatjuk, hogy a mi babánknak nem fog-e allergiás tüneteket okozni az adott étel, nem nyeli-e félre, nem reagál-e rosszul rá.

Ha bizonytalan vagy bármilyen kérdésben, inkább egyeztess a védőnővel vagy gyermekorvossal.

Összefoglalva a legfontosabbakat:

 • 6 hónapos korig javasolt kizárólag anyatejjel, anyatej helyettesítő tápszerrel táplálni a babát.
 • Figyeljük a jeleket, hogy a baba megérett-e a hozzátáplálásra.
 • Fokozatosan kezdjük el a babát szoktatni az új ízekhez, figyeljük nem okoz-e bármi panaszt az új étel.
 • Bizonytalanság, vagy bármilyen panasz esetén fordulj védőnőhöz, orvoshoz.
 • Nitrát tartalmú növényekkel légy elővigyázatos.
 • Próbáld megbízható helyről beszerezni az alapanyagokat.
 • Mindig a korának megfelelő ételt vezesd be a babának.
toddler-1963814

Mi így kezdtük

Ismertem a WHO javaslatát arról, hogy 6 hónapos korban kellene elkezdeni a hozzátáplálást, de a régi gyermekorvosom már 4 hónapos kortól javasolta az alma levének kóstoltatását. Ismerjük 30 éve, bízunk benne, már sokszor bizonyított. Így jött a kérdés, hogy akkor most mi is legyen?

Persze hajtott a kíváncsiság is, vajon az én babám, hogyan fog reagálni az új ízekre?

Végül, ahogy általában rám jellemző, az “arany” középutat választottam, és körülbelül 5,5 hónaposan kezdtem el az almát apránként kóstoltatni a kislányommal (először a levét, aztán pépesen). Az első néhány alkalommal öklendezett tőle. Utólag úgy gondolom, hogy az idegrendszere még nem érett meg rá, és korai volt elkezdeni.
Lassan haladtunk az elején, olyan is volt, hogy kihagytunk pár napot, vagy 1 hetet, mert volt, hogy addig-addig öklendezett, amíg kihányta a bevitt kb. 1 kiskanálnyi almát.

Kezdetben semmiképpen nem akartam üveges baba gyümölcslét adni neki, szerettem volna, ha minél frissebb gyümölcsöket kap, hogy megismerkedhessen a valódi ízekkel, cukor nélkül. Szerencsések vagyunk, mert a nagyszülőknél, dédiknél hozzájuthatunk házi gyümölcs- és zöldségféleségekhez időnként, így amit lehetett kezdetben is, és most is onnan szerzünk be. Erre azonban sajnos kevés embernek van lehetősége.

Mindezek ellenére a cukrot sajnos nem sikerült sokáig elkerülni, mert a székrekedésre a védőnő és a gyermekorvos is a cukros kamilla teát javasolta először. Ki is próbáltam, de nekünk nem hozott eredményt. A sütőtök és a szilva viszont segített.

Figyeltem mindig Lotti reakcióit az új ízeknél, de nála sokáig kellett várni a falatváró szájnyitásig, így mi lassan haladtunk. Fogzási időszakban sokszor nem is volt hajlandó kanalazni, ilyenkor maradt a tápszer. Próbáltam néha erőltetni, de rájöttem, hogy nincs értelme.

Lotti kezdetben nem evett annyi szilárdat, mint a kortársai, hogy ennek mi az oka, ma sem tudom. Ennek ellenére nem aggódtam, mert megfelelő ütemben hízott és fejlődött. Voltak jobb időszakok, amikor magam is meglepődtem, hogy milyen jó ízűen, probléma nélkül eszi a szilárd ételt, és nehezebb időszakok (főleg fogzáskor), amikor bármit kínálhattam neki, akkor sem evett 3-4 kanálnál többet. Kb. 1 éves koráig vártam az áttörést, megnyugodtam, valószínűleg ő sem fog tápszeren felnőni.

Ugyan személyesen nem volt lehetőségem elolvasni, csak az elérhető rövidebb változatot, de a Kiskanál Kommandó által elkészített Hozzátáplálás szakemberektől című könyv nagyon hasznos lehet mindenki számára. Ha van lehetőségetek nézzetek utána, és tájékozódjatok belőle!

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s