Blog

Utazás babával

Mikor és hogyan induljunk útnak először a babával? Mégis milyen hosszú útra mehetünk vele? Mit csomagoljunk? Készülj fel, kezdetben úgyis viszed majd a fél házat!

Első körben szeretnélek megnyugtatni, hogy a babák sokkal rugalmasabbak, mint hinnénk. A stressz ilyenkor nem abban rejlik, hogy hogyan bírja majd a baba az utazást (3-4 hónapos korig legalábbis), hanem, hogy mindent elcsomagoltál-e, amire szükség lehet.

Nálunk a nagyszülők kb. 2 órányi útra vannak, így minden alkalommal legalább 1 éjszakát ott szoktunk tölteni. Már Lotti születése előtt elterveztük, hogy lesz olyan is, hogy náluk töltünk egyszerre akár 4-5 napot is, apa nélkül (neki sajnos muszáj dolgozni…). Így én is kicsit kimozdulok otthonról és a nagyik is többet babázhatnak. Azért, hogy könnyebb dolgunk legyen, mindkét nagyszülőhöz (mivel ők is messze laknak egymástól, és nem akartunk mindig cipelni mindent) beszereztünk 1-1 utazóágyat (használtan) – ezek könnyen elférnek a csomagtartóban (kisebb sporttáska méretűek), így akár elég 1 is, ha nektek szimpatikusabb magatokkal vinni, ha szükség van rá -, 1-1 matracot az utazóágyakba, etetőszéket, és később járókát is.

Mi legelőször Lotti 5 hetes korában keltünk útra a nagyihoz, és természetesen vittük is a fél házat, mert ez is kellhet, és az is kellhet. Pici korban van a legtöbb dologra szükség szerintem, idővel ez egyre könnyebb. Volt is egy fix listám arra az esetre, ha utaztunk, ne kelljen mindig végiggondolni mit kell összecsomagolni. Javaslom, hogy készíts egy ilyen listát te is, rátok szabva, hogy minél kevesebb stresszel járjon a készülődés.

Az alábbi listában megpróbálok nektek segítséget nyújtani ahhoz, hogy milyen holmik kellhetnek az utazáshoz. A listát táblázat formájában letölthetitek. Három korszakra szedtem a tartalmát: 0-6 hónapos, 6-12 hónapos és 12 hónapos kor felettire. Itt töltheted le!

A ruháknál azt tartsd szem előtt, hogy te mibe szereted öltöztetni (vagy mit szeret viselni) a babád, mi kényelmes, mert ezeket aszerint írtam, ahogy én anno Lottit öltöztettem. A darabszámot napokra lebontva írtam, illetve aszerint, hogy hány garnitúrára lehet szükséges. Mindez attól is függ, hogy hány napra utaztok el, lesz-e mosási lehetőségetek (pl. a nagymamánál), illetve milyen évszak van.

Az alapvető ruhadaraboknál, mint a body, rugdalózó, vedd figyelembe, hogy a babádat általában naponta hányszor kell átöltöztetned, kisebb-nagyobb balesetek, vagy esetleg bukás miatt. Ez nagyban meghatározza az elcsomagolandó darabszámot. A nagyobb babáknál másik ok lehet még átöltözésre pl. fogzáskor a sok nyál, vagy étkezéseknél, ha a baba leeszi, leissza magát.

A többi ruhadarab mind évszaknak megfelelően változhat, illetve, hogy mi az úti célotok (fogtok-e például strandolni).

vw-camper-336606.jpg

Étkezés esetében, a kizárólag anyatejjel táplált babáknál még könnyebb dolgod van. Amennyiben tápszerrel táplálod a babádat, és/vagy már hozzátápláltok, már több mindenre szükséged lehet. Több cumisüvegre, mosogatószerre, szivacsra, esetleg (ha használtok) cumisüveg melegítőre, vagy melegen tartóra. Ha a babádnak szoktál rágcsálnivalót adni mondjuk tízóraira (pl. kölesgolyót, gyümölcspürét), akkor ezeket se felejtsd otthon. Amennyiben már hozzátápláltok, és nem lesz lehetőséged a babának külön főzni, vagy ha otthon is üveges bébiétellel tápláljátok, akkor ebből is csomagoljátok el a megfelelő mennyiséget.

Higiénia terén vannak természetesen alaptermékek, amik mindenképpen kellenek: úgymint pelenka, popsitörlő, popsikrém, textilpelenka, fürdető, stb… De utazáskor hasznos lehet, ha beszerzel eldobható pelenkázó alátétet is, vagy visztek külön erre a célra szánt textil pelenkát, ha utazás közben kell pelenkáznotok, akkor legyen, amit a baba alá tudsz tenni a pelenkázó helyiségekben. Amennyiben már a szobatisztaságnál tartotok, szükség lehet a wc szűkítőre, vagy a bilire, amit otthon is használtok.

Az alvás új, vagy ismeretlen helyen megviselheti a babákat. Ezért, amennyire van rá lehetőséged próbálj hasonló körülményeket teremteni az otthoniakhoz (pl. alvós állatka, rácsvédő, saját pléd, stb.). Évszaknak megfelelően készülj több pléddel is, hogy legyen váltás bent is, illetve, ha kint sétáltok a babával hűvösebb időben is legyen nálatok pléd.

Játékokkal a baba korának, igényeinek megfelelően kell készülnöd. Néhány kedvenc játék, könyv mindenképpen kelleni fog, de ha már nagyobb a baba (pl. már tud mászni, vagy járni), akkor úgyis mindig lesz érdekesebb (pl. üres pet palack, kavicsok). Az utazás idejére is jó, ha van kéznél játék, amivel le tudjátok kötni hosszabb úton. Ha nem akarsz túlzásba esni, a játszószőnyeget én otthon hagynám….inkább vigyetek egy nagyobb plédet, amire le tudjátok fektetni a babát.

Gyógyszereknél, ha van olyan, amit rendszeresen kap a baba (pl. mert hasfájós), azt semmiképpen ne felejtsétek otthon, de ezen kívül is jó felkészülni néhány alap készítménnyel (lásd a táblázatban).

Még egy-két jó tanács a pakoláshoz: ha meg szeretnéd könnyíteni a dolgodat legyenek külön az utazás során szükséges holmik, külön táskában (kéznél), hogy ne kelljen keresgetni. A másik, hogy szerintem praktikus, ha a baba holmijai jól megkülönböztethető táskában vannak. Ez a ti dolgotokat is megkönnyíti, ha szükség van valamire tudjátok merre keressétek.

Ha a nagyihoz mentek, és lesz lehetőségetek ott mosni, vagy van már néhány játéka ott is, akkor nem érdemes túlzásba esned pakolásnál. Úgyis lefoglalja majd a felfedezés öröme, akár kisebb, akár nagyobb babáról van szó. Nem beszélve arról, hogy utána otthon az összes csomagot majd ki is kell pakolnod, mosnod….

Egy dolog lemaradt a listámról, amelyet semmiképpen ne felejts el: TÜRELEM! Nem könnyű mindent összepakolni egy utazáshoz, de próbálj meg nem idegeskedni. Legyen egy olyan listád, amire felírod, ami mindenképpen kell (pl. tápszer, alvós játék, stb.), és ha ezeket bepakoltad, légy nyugodt, szükség esetén a többit biztosan meg tudjátok oldani.

A táblázatban kategóriákba szedve találhatjátok meg a javaslataimat. Remélem segítségetekre lesz. Amennyiben van egyéb javaslatotok is, ami kimaradt belőle írjátok meg nekünk a mail.moments.blog@gmail.com e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s