Blog

Felfedezés öröme

Még tavaly tavasszal néztem egy sorozatot, ami egy 4 gyermekes család mindennapjait mutatta be. Édesapjuk halála után, az édesanya úgy dönt Korfura költöznek. A sorozat egyébként Gerald Durell Korfu-trilógiája alapján készült, önéletrajzi ihletésű.

Elgondolkodtatott Gerry szerepe. Gyűjti és tanulmányozza az állatokat, imádja a természetet. Szereti felfedezni a világot. Valahol ezt vallom a gyermeknevelés terén is, hogy hagyni kell a gyerekeket felfedezni a világot, persze biztonságos kereteken belül. Ezt nekünk, szülőknek kell biztosítani. De hol a határ? Mi az, amit még megengedhetünk nekik, mi az, ami már nem fér bele?

Egyszerűnek hangzik, de szerintem nem olyan könnyű megtalálni az egyensúlyt. Ami veszélyes tilos, ami nem, azt szabad? Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, elég, ha kivisszük a gyereket a kertbe, játszótérre. Hagyjuk, had ismerkedjen a fűvel, a levelekkel, a virágokkal, a rovarokkal. De hopp….ott vannak a méhek, a kullancs, stb….Amíg kisebbek ráadásul mindent a szájukba vesznek, nem kivétel ez alól a homok sem, amiben ki tudja mi van még. Hogyan találjuk meg a biztonságos határt, hogy ne korlátozzuk őket a világ felfedezésében, sőt segítsük őket ebben, de közben ne legyenek veszélynek kitéve?

Nehéz kérdés! Ahogy a gyermek nő, egyre könnyebb lesz talán, legalábbis elmaradnak a szájába bevett dolgok, és jobban megérti, hogy ha azt mondjuk, hogy az koszos, ne vedd a szádba, vagy gyere odébb, mert megüt a hinta. Megérti, kérdés, hogy valóban így is tesz-e.

child-559407.jpg

A higiéniát tekintve én elég kocka voltam korábban, de ezen nem a gyermekvállalás lazított. Sokkal inkább, amikor a férjemmel összeköltöztünk anno, mert a férjem, mint amolyan férfi, kiválóan elvolt a rendetlenségbe, és még egy kis kosz is belefért nála. Akkor sokat harcoltam, hogy legyen mindig tisztaság és rend, de én is engedtem picit ebből (rámentek volna az idegeim, ha nem….), és a férjem is sokat fejlődött ezen a téren.

Lotti születése előtt is tréningeltem magamat arra, hogy néha engedni kell, hogy másszon a földön, és nem aggódni, hogy nem mostunk utána rögtön kezet. Főleg, hogy nálunk van két cicus, akik bejárnak néha enni a lakásba (rendszeresen hordjuk állatorvoshoz őket). Azért, hogy ne aggódjam magam agyon, naponta többször porszívózok (persze ennek nem csak a por, vagy a cicák az oka, vagy a porcicák…. hanem az is, hogy Lotti néha még ledobja az ételt, vagy leejti). Amikor elkezdett mászni, naponta felmostam, most, hogy már jár, csak 2 naponta. Nem elvárás ez senki részéről, de én is jobban érzem magam a rendben, tisztaságban.

Úgyhogy én, tudatosan figyelek arra, hogy ne domestos szagú kézzel nőjön fel a gyerek, néha kell az immunerősítés. Persze evés előtt, után kézmosás, ha hazaérünk dettó, no meg, ha cica simogatás van akkor is. Cica simogatás…..néha inkább cica kergetés….

Az alap higiéniára nagyon odafigyelek, de nem esem kétségbe, ha megnyalja a mászókát a játszótéren. Na persze, azért szólok, hogy nem kéne…..egyszer elég volt, de nem szaladok kimosni a száját. Alapvetően talán az a legpraktikusabb, ha az otthonunkat biztonságossá tesszük. 100%-osan ugyan nem lehet (pl. nálunk az üveg vitrin ajtón hiába van gyerekzár, rendszeresen megrángatja), de a konnektorok, meg a veszélyesebb pontjai a lakásnak legyenek baba biztossá téve. Így mi is nyugodtabbak lehetünk, és hagyhatjuk jönni-menni a lakásban.

Nem kell folyamatosan a nyomában lenni. Plusz szerintem nekik sem rossz egy bizonyos kor után megtanulni, hogy anya nélkül is lehet játszani, vagy könyvet lapozni a kanapén, amíg mondjuk anya kitereget. Ha elmegyünk otthonról vihetünk magunkkal bababarát kéztörlő kendőt, ha mégis szükség lenne rá. Nálam mindig van, sose lehet tudni.

Az egyik kényes pont nálam a bevásárlókocsi. Sokáig gondolkodtam, hogy vegyek-e baba huzatot bele, mert azon aztán tényleg lehet bármi, de végül nem vettem. Lehet, hogy nem lett volna rossz, mert a lányom néha késztetést érzett rá, hogy kicsit megnyalogassa. Próbálok mindig evickélni a határon, hogy ne legyenek a mindennapok se túl domestos szagúak, de ne essünk át a túloldalra sem. Nem mindig könnyű.

kid-1350663.jpg

Higiénián túl

A higiénián felül sok minden ellen tudunk azért védekezni, vagy utólag kezelni. Babakocsiknál például használhatunk szúnyoghálót is nyári napokon megelőzésképpen a rovarok ellen. De legyünk otthon is felkészülve egy esetleges rovarcsípésre, sebfertőtlenítésre, legyen otthon naptej, vagy leégés utáni készítmény.

Már minden termékből kaphatóak kifejezetten bababarát típusok is, de a gyógyszertárban is tudnak segíteni, hogy az adott korosztálynak legmegfelelőbb terméket tudjuk kiválasztani. Fontos, hogy kisebb babákkal jobb azonnal orvoshoz fordulni például rovarcsípésnél, hiszen nem tudhatjuk nem vált-e ki náluk bármilyen allergiás reakciót mondjuk egy méhcsípés.

Bizonyos kor után én azért úgy gondolom jó hagyni nekik egy “kis” szabadságot. Néhány méterre tőlük, figyeljük őket, de had fedezzenek fel ők maguktól is dolgokat. Például egy jó nagy pocsolyát, vagy a virágokat a kertben, de mondhatnám akár azt is, hogy a nagypapával való horgászat örömeit. Had legyen gyerek, had ismerje meg a világot, had próbálja ki önmagát és az őt körülvevő dolgokat, hogy megtalálja a saját határait, és persze a miénket is 🙂

Próbáljunk ehhez teret és időt biztosítani, de legyünk kellően felkészültek, ha közbe kell lépni. Ne érezzék, hogy korlátozzuk őket, engedjük szabadon ismerkedni őket a világgal, miközben mi biztonságos keretet adunk ehhez.

Nehéz? Nem könnyű, de megoldható kis felkészüléssel. És hol a határ? Fogalmam sincs. Mindenkinek valahol a saját komfortzónáján belül. Gyermekeink egészsége a legfontosabb, ezt tartsuk szem előtt, és, ha az számunkra megnyugtatóbb fedezze fel a világot velünk kézenfogva, amíg szükséges.

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s