Blog

Tente baba, tente…

Jól alszik? Jó baba? – hangzik a kérdés, amellyel minden anyuka legalább ötvenszer szembesül kisbabája megszületése után. Többféle válasz létezik, az ember temperamentumától vagy épp kialvatlanságától függően. Először is, mit jelent az, hogy jól alszik? Hogy már pár hetesen egész éjjel nyomja a szundit és mosolyogva ébred nyolckor? És ha nem alszik jól, akkor nem jó baba? Na és a tanácsok? A “nehogy odaszoktasd az ágyatokba”, az “éjjel csak vizet adj neki”, vagy a “hagyd egy kicsit sírni ” és társai… Egy dolgot tudok javasolni ezekkel kapcsolatosan: egyik füleden be, másikon ki. Ne a jóakarók tippjeire hallgass, hanem a saját ösztöneidre. 

baby-303068_1920

Íme alvásunk és nemalvásunk teljes története: 

Dorka születése után nem a tipikus “eszik-alszik” baba volt. Nagyjából három óránként evett, az etetések között gyakran csak rövideket aludt, az ébrenléti időt általában nézelődéssel töltötte, ritkábban sírással, aminek különböző okai voltak. (Szándékosan használom az etetés szót, Dorka tápszeres baba volt. Külön történet a szoptatásom sikertelensége, talán egyszer azt is megosztom veletek.) Az éjszakák is hasonlóan teltek, azzal a különbséggel, hogy akkor két-három órát is aludt egyben az étkezések között. Én ezt a ritmust/rendszert teljesen normálisnak éreztem. Dorka éjjel a kiságyában aludt (úgy tűnt, ekkor nem igényli a velem alvást), napközben pedig gyakran rajtam érte el az álom egyből evés után. Ilyenkor már letenni nem lehetett, de ezt egyáltalán nem bántam.  

Két hónapos volt éppen, amikor egyik napról a másikra, mindenféle átmenet nélkül egyszer csak átaludta az éjszakát. Még most is tisztán emlékszem a pánikra, amikor reggel felültem az ágyban, és nem értettem, hogy eshetett ki az egész éjszaka. Mivel nem ébresztett a sírásával, én is végig aludtam. Rohantam hozzá, hogy biztos valami gond van, de ő békésen szunyókált a kiságyában. Ez az állapot napra pontosan fél éves koráig tartott. Hihetetlen, de egyetlen egyszer sem ébredt fel éjszaka a négy hónap alatt. A nappali alvásai is egyre rendszeresebbek lettek, viszont csak ringatva aludt el és kizárólag rajtam.  

baby-215303_1920

Hat hónapos volt, amikor a fogzás mindent megváltoztatott, az éjszakákat és a nappalokat is, olyannyira, hogy szinte összefolytak. Éjjel néha fél-egy óránként ébredt, nappal pedig szinte sehogy sem akart aludni. Ekkor szoktunk rá a babakocsiban alvásra (nappal). Nem a legjobb megoldás volt, de működött. Ekkor még háromszor aludt nappal, ha jó idő volt, róttam vele az utcákat, ha rossz idő volt, akkor pedig a nappaliban tologattam fel-alá. Ez az időszak viszonylag sokáig tartott nálunk, nagyjából egy éves koráig csak babakocsiban aludt nappal (egy évesen már csak két alkalommal). Az éjszakák néha javultak kicsit átmenetileg, de Dorka fél és egy éves kora között egyszer sem volt rá példa, hogy átaludta volna az éjszakát. 

Aztán egy éves kora után szintén egyik napról a másikra nemet mondott a babakocsira (valószínűleg kinőtte). Hónapokig próbáltam leszoktatni a kocsiban alvásról, minden próbálkozásom teljes kudarcba fulladt. Úgy tűnik, meg kellett várni, hogy maga döntsön. Innentől kezdve nappal mellettem aludt el (egy szivacsmatracon a földön, ott kényelmesen elfértünk ketten, és nem kellett aggódnom, hogy esetleg leesik). Hatalmas szabadságot jelentett ez nekem is, elalvás után ott tudtam hagyni, és csinálhattam bármit. Ekkor álltunk át a nappali egy alvásra. Az esti altatás is a matracon történt, a kiságyáról hallani sem akart. Elalvás után viszont be tudtam rakni a kiságyába. Éjszaka néha sokszor ébredt, néha csak 1-2 alkalommal.  

child-72724_1280

Aztán megint egy nehezebb periódus következett. Egy-másfél hónapig aludtunk éjjel közös ágyban a vendégszobában. Így is sokszor ébredt, hogy ott voltam mellette. Az altatás is nagyon nehezen ment, volt, hogy 1,5 órán át tartott. Ekkor jöttünk rá, hogy nem megfelelő az esti rutinunk, és néhány módosítás után javult a helyzet. Dorka a fürdéstől felpörög, kell neki legalább egy óra, hogy annyira ellazuljon, hogy egyáltalán meg lehessen kísérelni az elaltatást. Délután és este már nem érheti túl sok inger, mert különben képtelen elaludni 

Dorka most 22 hónapos, lassan két éves lesz. Az utóbbi 10 hónapban voltak mélypontok és jártunk a felhők között is. Kb. 3 hónapja elfogadta a kiságyát. Ez is az ő döntése volt. Egyszerűen nem lehetett már a matracra lefektetni, az ágyat akarta. Aztán rájött, hogy abból bizony nem tud kijönni, és megint tiltakozni kezdett. Ekkor döntöttünk úgy, hogy átalakítjuk a rácsos ágyat ifjúsági ággyá. Szerencsére (és némi marketingnek köszönhetően, pl. “senkinek nincs ennyire szuper ágya…”) azonnal megbarátkozott az új helyzettel, és azóta kimondottan szeret az ágyában aludni. (A biztonság kedvéért azért felszereltünk egy leesésgátlót.)

Így zajlik most a nappali alvás/altatás: ebéd után elmegyünk kezet mosni, kicseréljük a pelust, összeszedjük az alvós haverokat (mind a négyet), és Dorka minden kérés vagy felszólítás nélkül bemászik a kiságyába. Mesélek neki valamit, és 15-20 perc alatt elalszik (általában 3/4 – 2,5 órát). Ha elaludt, kijövök a szobából. Ha felébredt, kimászik a kiságyból és kijön hozzám a nappaliba, vagy kiabál, hogy “Anyaaaa, gyejeeeee!”.

Este pedig így: vacsora és fürdés után bemegyünk a szobájába. Ott már nincs játék, csak beszélgetés, mese, összebújás. Megissza a tejitalt, aztán amikor kezd álmosodni, szól, hogy menne az ágyába. Összegyűjti az alvós pajtásokat, kéri a takarót, és mesélés közben elalszik. Természetesen bepróbálkozik néha ezzel-azzal, például, hogy az egyik lába még nincs betakarva, vagy szomjas… Ha ezek teljesültek, akkor az alvós haverokkal van probléma, szomjasak, fáznak, persze mindezt egyesével, hogy külön-külön program legyen mindegyik. 🙂 Éjszaka még mindig ébred, van, hogy csak egyszer, de ha épp kínozza a fogzás (még hátravan a négy nagyőrlő), akkor van, hogy akár 6-8 alkalommal is.

soft-toys-3158361_1920

A legfontosabb, amit megtanultam az alvással/altatással kapcsolatban, hogy gyakran csak a türelem segít, semmi más. Amíg én azzal voltam elfoglalva, hogy Dorka alvási szokásait megváltoztassam, addig általában szépen megváltoztak maguktól. Részt vettem online alvástanfolyamon, könyveket/cikkeket olvastam a témában, és mindig a megoldást kerestem. De igenis van, hogy nincs megoldás. Csak elfogadás és sok-sok szeretet. 

Képek forrása: http://www.pixabay.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s