életmód

Kapcsolj ÉLET-módba!

Régóta érlelődik a fejemben ez a téma (talán túl régóta is), így itt az idő, hogy végre megosszam veletek. Még év eleje van, de az újévi be nem tartott fogadalmak ideje talán már lejárt. Ilyenkor kell igazán átgondolni az életünket, nem a szilveszteri buli és a pezsgő mámorától megrészegülve. Nem tudom pontosan, mikor ébredtem rá arra, amit ma már biztosan tudok, hogy kollektíven rossz irányba haladunk. Mindenütt a túlzást látom, a mértéktelenséget és a pazarlást. Csak hömpölygünk ebben a nagy, szemétszagú masszában, amit fogyasztói társadalomnak nevezünk. És hol vagyunk mi közben? Hol van az életünk? “Van-ból még nem lett baj.”– nagymamám egyik kedvelt mondása volt ez. Ő még abban a hitben élt, hogy az a jó, ha minél több mindent birtoklunk. És abban az időben talán ez még igaz is volt. Mert még tudták, mi az elég.

My Post - 2019-02-14T134016.072

Amióta a kislányom megszületett, tudom, hogy az életem már az övé is. Példája lettem valakinek. Engem követ, én vagyok a minta számára, így a felelősség is az enyém, hogy ő milyen irányba indul majd el. Én még látom, miből hova jutottunk, hogy a fára mászást digitális kütyükre cseréltük. Nekem még van emlékem. Ő viszont már ebbe az eltévedt világba született. Nekem kell megmutatnom, hogy van más út is.

Ezzel a meglátásommal természetesen nem vagyok egyedül, egyre több mozgalom indul el, és egyre többen teszik le voksukat az egyszerűbb, lassúbb, boldogabb élet mellett. Az alábbiakban szeretnék nektek bemutatni néhány irányzatot, melyekkel szimpatizálok. Nem hiszek abban, hogy makacsul tartozni kellene valahova, de ezek az irányelvek jó alapot adhatnak saját életünk, szokásaink átalakításához. Rávilágítanak arra a tényre, hogy néha bizony elvenni kell, nem pedig hozzáadni, hogy az egyensúlyt megtaláljuk.

Az első és legalapvetőbb elv, a “Simple living” (önkéntes egyszerűség, minimalizmus). Egy tudatosan kialakított egyszerű életmódot jelent. Az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, nem olvad bele a fogyasztói társadalom által felállított struktúrába. Fontos megjegyezni, hogy az “elég” nem a “keveset” jelenti. A túlfogyasztást kerüljük, de saját szükségleteinket kielégítjük.

furniture-731449_1920

Egy másik szimpatikus irányzat, melyről biztosan sokan hallottatok már, a “Slow life”. Önismeret, tudatosság, gondolkodás saját magunkról, ezekkel a kifejezésekkel lehet leginkább leírni a Slow-mozgalmat. A lassítás mindennapi tudatosságot jelent, amely nem engedi, az információval túlterhelt fogyasztói társadalom felőröljön minket. Olyan döntésekről szól, amikor a napi rohanásban megállva egy pillanatra, megvizsgálva a helyzetet, tudatosan teszünk meg dolgokat, figyelve arra, mire van a testünknek és a lelkünknek szüksége. A lassítás olyan pillanatokat hozhat az életünkbe, amikor észrevesszük a felszín alatti mélységet, az apró csodákat, és a bennünk megbújó kérdéseket. Ezek azok a pillanatok, amikor a saját jóllétünket segítjük: megteremtjük magunknak az időt a családra, a barátokra, a kedvenc hobbijainkra, a mosolyokra. Olyan dolgokra, amelyeket már régen elfelejtettünk, pedig mindig is imádtunk, olyan dolgokra, amelyeket mindig is meg akartunk volna csinálni, csak az örökös rohanásban sosem volt rá időnk. Ezekben a pillanatokban lelassulhat az idő, feloldódhat a stressz. (forrás: www.slowbudapest.com)

 Végül, de nem utolsó sorban érdemes kicsit északra is tekintenünk, mégpedig a svédekhez. A manapság nagyon népszerű “lagom” életérzés/fogalom tőlük ered. A boldogságkutatások eredményei alapján a hideg éghajlatuk ellenére a világ legboldogabbjai bizony a skandináv országok. Szerénység, mértékletesség, egyenlőség – ez a lagom.

hiker-846094_1920

Gyereknevelési szempontból ide kapcsolható az Egyszerűbb Gyermekkor-mozgalom és a Montessori-módszer, melyekről külön írásokban számolunk majd be nektek.

Az elmélet szép és jó, de mi a helyzet a gyakorlati megvalósítással? Milyen konkrét lépésekkel tudom biztosítani a fent leírtakat? Készítettem magamnak egy vázlatos tervet, sorra véve mindennapi tevékenységeinket, melyeknél változást szeretnék elérni. 

Körbejártam az otthonunkat, és rájöttem, hogy rengeteg felesleges holmink van. Szekrények vannak teli olyan ruhákkal, tárgyakkal, amiket évek óta elő sem vettünk. Így első körben egy nagy rendrakást/szelektálást tervezek. A dolgok nagy része ajándékozásra, adományozásra, eladásra kerül majd, és elgondolkodom azon is, mit tudnék esetleg újrahasznosítani. (pl. Régi farmerből párnahuzat vagy táska stb.) Ez a sok holmi azonban valahogy odakerült a szekrénybe, vagyis a legnagyobb probléma valószínűleg a vásárlási szokásainkkal van. Próbálok odafigyelni a jövőben erre, és akár többször megkérdezni magamtól, hogy szükséges?, biztosan?, nem lapul már egy ebből a szekrény mélyén?, tényleg kell az a harmadik sál is a szezonra? stb. Ugyanez a helyzet az élelmiszerrel is. Hiába figyelek oda, néha mégis a szemétben landol az étel. Nem azért, mert nem főzök jól, hanem azért, mert gyakran megromlik, mire felhasználnánk. Általában nagybevásárlásokat csinálunk, mert egyszerűbb nekünk, hogy nem kell minden nap boltba menni. Így viszont mindenből többet veszünk, néha túl sokat is.

Úgy gondolom, hogy nem elég a környezetünkön változtatni, ha egy kicsit magunkba nézünk, látjuk, hogy testi-lelki szinten is van mit egyszerűsíteni, elengedni. Az étkezéseink során például a mértékletesség és a rendszeresség lesz a fő cél. Több szükséges fogyasztása (zöldség, gyümölcs, folyadék), és kevesebb szükségtelen (pl. nasik) bevitele. Mivel jócskán rakódott rám felesleg a terhességem alatt, szeretnék valami új mozgásformát is kipróbálni, olyat, amit kislányommal együtt tudunk végezni. (Ez a része tűnik nehezebbnek számomra, gyakran győz nálam a lustaság és a kifogások.)

yoga-2662237_1920

A tudatos lassítás nem egyszerű dolog. Annyira hozzászoktunk, hogy felvegyük a környezetünk ritmusát, hogy már-már nehezünkre esik megállni kicsit. Nagyon jó példa lehet számunkra a gyerekünk. Sétáltatok már egy kétévessel? 🙂 (ld.: Napom egy kétévessel cikk), na az az igazi slow life. Azokra a pillanatokra koncentrálni, melyek örömet okoznak, feltöltenek… a gyerekekben ez még ösztönszerűen működik.

Azt mondják, 2019 az ötletek és tervek megvalósításának éve. Ebben a szellemben indítottuk el a blogot is, és még annyi minden vár ránk idén, alig várjuk, hogy megoszthassuk veletek is. 😉 A Kapcsolj ÉLET-módba “programhoz” Szandráék is csatlakoznak, így nyomon követhetitek majd, hogy alakul nálunk az életmódváltás. A téma kapcsán több cikket is közlünk majd, és beszámolunk nektek az eredményekről.

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s