életmód

Kapcsolj ÉLET-módba! – Énidő

Sokszor lehet különböző posztokban, cikkekben olvasni róla, hogy kell az énidő az anyukáknak, amikor csak magukkal foglalkoznak. Elmennek egy kávéra a barátnővel, vagy fodrászhoz, netán csak hajat mosnak és vesznek egy jó fürdőt otthon. Ezzel egyébként egyetértek, kell időt szakítani magukra, kell a feltöltődés.

De van két másik meglátásom is ezzel kapcsolatban:

  1. Szükség volna más értelemben is az énidőre.
  2. Mindenkinek kellene erre időt szakítania, nem csak az édesanyáknak (csak általában ugye ez nekik megy nehezebben).

Mit is értek ezalatt? Kapcsolj ÉLET-módba cikksorozatunk első részében Vera is már írt róla, hogy iszonyatosan rohanó világban élünk. Hajszoljuk  “a még többet” (legyen az pénz, vásárlás, utazás…), tervezzük a jövőt és közben elfelejtünk néha a jelenben élni. Persze tudom én, sok a munka, a tennivaló, ott vannak a gyerekek, a bevásárlás, háztartás, főzés,  sok a kötelezettség. De valahol azért meg kell húzni a határt, vagy kell találni rá időt, hogy egy kicsit azt mondjuk: Állj, most én jövök! Nem gondolom, hogy ez önző dolog volna, hiszen a testi-lelki egyensúlyhoz időt kell magunkra néha szánni. Boldog szülő, boldog család! Ez persze, nem csak a gyermekesekre igaz.

Rengeteg inger ér minket minden percben, az agyunknak nincs ideje kikapcsolni, relaxálni, csak, ha szakítunk rá időt. Valódi időt! Pörög az agyunk, hogy mit kell ma még elintézni, mit főzzek holnap, lejárt a mosógép, hív a gyerek, hogy segíts a házimban, vagy olvass nekem. Nehéz minden percet mosolyogva megélni.

Éppen ezért a Kapcsolj ÉLET-mód keretein belül fontosnak tartom, hogy erről is írjunk, a VALÓDI ÉNIDŐRŐL! Arról, amikor arra szánsz időt, hogy rendezd a gondolataidat, az érzéseidet, elmélkedsz és egy kicsit befelé fordulsz. Ez a valódi énidő legyen minőségi idő, ami neked ahhoz kell, hogy kicsit rendezd a belső világodat, és építsd önmagad (inspiráld, energetizáld, feltöltődj).

sunlight-2606451.jpgHogy ez számodra mit jelent, neked kell tudni! Vannak terveid a saját jövődre vonatkozóan? Most nem a családra gondolok, hanem RÁD! Mi okoz örömöt? Milyen vágyaid vannak a jövőben? Szeretnél még tanulni? Vagy építeni a karriered majd a család mellett? Esetleg új szakmába kezdenél, nyelvet tanulnál, rajzolnál, sportolnál, új recepteket tanulnál, kreatívkodnál? Vagy csak zenét hallgatva olvasgatnál, lazítanál egyet? Esetleg szeretnél csak a családnak élni?

Találd ki! Ismerd meg ezekben a magadra szánt percekben azt, aki te vagy! Akit esetleg még nem volt korábban lehetőséged mélyen megismerni, mert annyi minden volt az életedben. Vagy már régen szántál időt ilyesmire, és te is sokat változtál az anyasággal. Ismerd meg, ki vagy most! Aztán találd ki, hogy ki szeretnél lenni a jövőben vagy mik a vágyaid! Tervezd meg ezt, hogyan valósíthatod meg! Indítsd el magad az önismeret útján, hogy valódi önmagad lehess, és hiteles kép a gyermekeid, családod részére. Nem, ez nem egy elvárás, ez egy lehetőség! Nem csak egy rövid távú lehetőség, hanem hosszú távú “befektetés” saját magadba.

Ne értsd félre! Nem mindenkinek van szüksége változásra, itt nem ezen van a hangsúly! Hanem azon, hogy te tudj kikapcsolódni, fejleszd az önismereted, és tudj kiegyensúlyozott lenni. Ha ehhez nincs szükséged változásra, akkor csak használd ki ezt az időt arra, hogy rendezd magadban a saját gondolataidat, érzéseidet, vagy a korábban történteket. Úgy töltsd el ezt az időt, hogy magadban vagy.

Biztos, hogy nagyon nehéz. Egyrészt megtalálni azt az időt, amikor ezt egyáltalán megteheted a sűrű heteid alatt. Talán érdemes is átgondolni elsőre, hogy van-e bármi, amit tudsz egyszerűsíteni a napjaidon, hátha valahova lelkiismeretfurdalás nélkül be tudsz iktatni egy-egy ilyen énidőt. Ha van gyermeked, megteheted ezt akár altatás után is (ha sikerül a gyerkőcöt időben ágyba tenni és még neked is van rá energiád).

Személyes véleményem az, hogy erre jó, ha az ember rászán néhány órát legalább, havonta.

Néhány saját tipp, hogyan kezd:

  • Vegyél egy saját füzetet!
  • Szervezz magadnak valódi énidőt!
  • Kapcsold ki a mobilod! (vagy legalább némítsd le)
  • Készíts magadról egy elemzést -> ki vagyok én?
  • Készíts egy elemzést arról -> milyen szeretnék lenni, mik a vágyaim?
  • Készíts tervet a megvalósításhoz, apró lépésenként, amit meg tudsz valósítani!

planner-1873485.jpgVesd lapra a gondolataidat, ötleteidet. Lehet, hogy nem fog rögtön jönni az ihlet, de az írásnak lehet “önterápiás” jellege is. Megszabadulhatsz közben a negatív gondolatoktól, a napi stressztől. A füzet te magad vagy! A te lelked, a te belső világod. Ez lesz a te álom-naplód! Légy kreatív: akár pingálhatod, színezheted is a jegyzeteidet.

Például, ha korábban nem sportoltál, de most elkezdenéd, nézz utána, hogy milyen sportolási lehetőségek vannak a környéken, amit te is szívesen kipróbálnál, vagy ha futnál, bicikliznél, gondold át ezeket. Mikor tudnád beiktatni a napjaidba? Kell ehhez egyszerűsíteni valahol? Tervezd meg, hogyan és mikor tudnád elkezdeni. Inspirációnak elolvashatod Kapcsolj ÉLET-módba – Mozdulj, Anya! bejegyzésünket.

Vagy, ha egy gyerekkori hobbidat újra felelevenítenéd (rajzolás, festés, varrás, bármi), találj rá módot, valósítsd meg az álmaid.

Ha úgy látod túl sűrűek a napjaitok, talán azt kéne átgondolnod tudsz-e a napirendeteken egyszerűsíteni. Vannak-e olyan elfoglaltságok, kötelezettségek, amiket átszervezhetnétek, rövidíthetnétek a rá szánt időt, hogy több időt tölthessetek együtt. Olyan időt, ami nem a pörgésről, az extra programokról szól, hanem amikor csak leültök beszélgetni (akár az egész család, akár külön-külön), és “csak úgy” együtt vagytok, egymásra figyeltek.

Ha ilyen jellegű változásokra nincsen most szükséged, azért biztosan vannak olyan “lélekben eldobozolt” gondolataid, amelyeket a helyükre tennél. Szánj rá időt, hogy ezeket is megfelelően helyére tudd tenni, hogy aztán továbbléphess, ne legyenek benned tisztázatlan, félresöpört gondolatok. Ez a te belső időd!

Nekem is van már saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Már a lányom születése előtt is nagyon érdekelt egy másik irány, amelyet nem fedett le a szakmám. Így tavaly megszületett az ötlet, hogy mely terület lenne az, amit tényleg szeretnék megismerni jobban, és elkezdtem tanulni. Még az út elején járok, de nagyon élvezem, tetszik, és új dolgokat fedezek fel ezáltal magamban is. Mindehhez kicsit az életünket is át kellett szervezni, a férjem támogatása és segítsége nagyon sokat számít. Havi 1 hétvégét vett el a tanulás, így nem volt annyira nehéz megoldani. Lassan az első kis célomat elérem, és levizsgázom, de haladok tovább, még sok minden van, amit tanulnék ezen a területen. Egyre több, ahogy kinyílnak számomra is az új ismeretek.

A másik ilyen számomra a blog ❤ Kikapcsol, inspirál, feltölt.

Kívánom, hogy találd meg te is azt, ami igazán kikapcsol, és találj időt arra, hogy befelé fordulj, hogy kiegyensúlyozott és boldog lehess mindennap.

 

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s