Blog

A Veszprémi Állatkert anyaszemmel

Dorka a napokban volt két éves, gondoltuk, itt az alkalom, hogy meglátogassuk a Veszprémi Állatkertet. Még soha nem járt hasonló helyen, így kíváncsian vártam, hogy reagál a nagy állatokra, amiket eddig csak könyvekben látott. A program remekül sikerült, Dorka nagyszerűen érezte magát. Az esti mesét nyomban fel is váltotta egy komplett állatkerti sztori. Azóta minden este megbeszéljük elalvás előtt, milyen állatokkal találkozott, és melyik mit csinált éppen.

Mióta Dorka megszületett, valahogy ösztönszerűen anyaszemmel nézek mindent: mennyire biztonságos, tiszta, szórakoztató, fejlesztő stb. Hát így járt a Veszprémi Állatkert is. 🙂 Hogy jól jártak, vagy sem, az a cikk végére kiderül. 😉 

My Post - 2019-03-20T133447.489

Hogy elkerüljük a nagyobb tömeget, egy hétköznap délelőttöt választottunk a programra. (Gondoltam, menjünk minél korábban, így a délutáni alvásra hazaérünk majd.) De minden anyuka jól tudja, hogy gyakorlatilag “mission impossible” egy kisgyerekkel tervezni, ennek rendje és módja szerint borult is minden. Dorka a szokásosnál tovább aludt reggel, így később reggeliztünk és később is indultunk. Fél 11 körül értünk csak oda. Mivel az ebéd utáni alvás nem maradhat ki, kicsit izgultam is, hogy oldjuk majd meg, hiszen röpke egy óra alatt lehetetlenség végigjárni az állatkertet. Nem mintha az lett volna a cél, hogy gyorsan mindent megnézzünk. Úgy indultunk neki, hogy ha valami megtetszik Dorkának, akkor ott bármeddig elidőzünk.

Az állatkertnek két bejárata van, mi a Fejes-völgy felől érkeztünk (másik: Gulya-domb). Mindkét bejáratnál nagy parkoló található. Mivel még szezonon kívül voltunk, bőven akadt hely a parkolóban, gyanítom, hogy nyáron azért nehezebb lett volna szabad helyet találni. Az állatkertben jelenleg építkezés zajlik, ezt egy hatalmas táblán jelzik is még bőven a bejárat előtt. A felújítás miatt egyes kifutók nem látogathatók. Az építési terület kerítésekkel le van rekesztve, a munkagépek egy külön úton közlekednek, így egyáltalán nem zavarják a látogatókat. A pénztárnál egy szimpatikus hölgy fogadott minket. Amíg a papírmunkát végezte, megszólította Dorkát és kedvesen beszélgetett, viccelődött vele. Van, akinek egy ilyen gesztus nem számít, de nekünk igen.

Legelőször az ormányos medvéknél álltunk meg, és le is ragadtunk ott legalább 20 percre. Dorkának nagyon tetszett, ahogy szimatoltak. A javasolt útvonalat táblák mutatják, de hát gyerekkel… javasolt is maradt. Mentünk, amerre a kétévesünk vitt minket. A kifutók körüli kerítések/ketrecek abszolút biztonságosak. Ahova nem szabad benyúlnia egy kisgyereknek, azt nem is éri el, hiába nyújtózkodik. Az út mellett rengeteg pad és pihenősziget található, aminek nagyon örültem. Ha Dorka elfáradt, szinte bárhol tudtunk pihenni picit, nem kellett keresgélni. A kifutók tiszták, rendezettek, de tulajdonképpen ugyanez mondható el az egész állatkertre. Az út mellett végig szemetesek sorakoznak (ahol pad van, ott szemetes is).

Dorka fél 12 körül jelezte, hogy elfáradt, így felvettem a hátamra. Hónapok óta nem használunk babakocsit, így az állatkertbe sem vittük magunkkal. Egy szuper kis csatos hordozónk van, amit mindketten imádunk. Ahogy a hátamra került, elaludt, így Apával átsétáltunk az állatkert másik felébe, a Gulya-domb felőli oldalra. Egy komplett szavanna terül el ott, zebrákkal, orrszarvúkkal, elefántokkal, zsiráfokkal… Valóban gyönyörű! Dorka fél óra alvás után felébredt, úgy döntött, inkább nézelődik. Épp ekkor értünk oda a játszótérhez.

My Post - 2019-03-20T134040.885

Nem túlzok, ha azt mondom, tátva maradt a szánk. Gyönyörű, fából faragott építmények, állatok, hinták, csúszdák…, mindez hatalmas területen. Mint később megtudtam, tavaly júliusban adták át ezt a csodát, az Afrika szavanna játszóteret.

“Az Afrika szavanna játszótér hamar a gyerekek egyik kedvenc célpontjává vált. Az Afrika tematikájú játszótéren a gyerekek bepillantást nyerhetnek Afrika különleges állatvilágába, a tanzániai Serengeti Nemzeti Park felfedezésébe.  Az élményhajón eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe. Próbára tehetik ügyességüket a drótkötélpályán, az ugrálón és a különböző mászókákon. Megemlékezve a híres Afrika kutató, Bernhard Grzimek munkásságáról a játszótéren még egy különleges zebracsíkos szafari repülő is landolt, amelybe a gyerekek fel is mászhatnak. A közel 1 hektáros élményjátszótéren 25 különböző játszóelem várja a kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt. A függőágyas hintától a nagy lengőkötél hintán át a szafari terepjáróig számos különleges játszóelem teszi egyedivé a Veszprémi Állatkert Afrika szavanna játszóterét.” – olvasható az állatkert weboldalán. (www.veszpzoo.hu)

A játszótér állatkerti belépővel díjmentesen látogatható. Nagy előnye még, hogy a Gulya-domb felőli bejáratnál található, így ha valaki kizárólag a játszótér miatt szeretné meglátogatni az állatkertet, akkor sem kell sokat gyalogolnia.

Az állatkertnek van egy Dínó parkja (időszakos földtörténeti kiállítás) is, ami ottjártunkkor még épp nem volt látogatható. Megmondom őszintén, hogy ezt nem is bántam, mert Dorkát a játszótérről is úgy kellett elvontatni pelenkát cserélni, mi lett volna, ha közben még néhány dínóval is összefutunk… 🙂

Apropó, pelenkacsere! A játszótér melletti mosdóba tértünk be, tágas volt és tiszta, wc papírral, szappannal és kéztörlővel felszerelve. Tudom, manapság ez lenne a minimum, de sajnos sok helyen nem ezt tapasztaljuk. Kellemesen csalódtunk! A pelenkázó jól használható, nagyobb gyerek is kényelmesen elfér rajta. A falon fogasok, így semmit nem kell a földre tenni. Tényleg szuper!

Dorka egész délelőtt csak egy banánt evett (azzal is úgy kellett kergetni a játszótéren), így gondoltuk, együnk valami ebédet. Mivel fél órát aludt a hátamon, tudtuk, hogy ebéd utáni alvás már úgysem lesz, így nem is siettünk haza. Találtunk egy melegkonyhás büfét, nagy terasszal. A kínálaton látszott, hogy szezon eleje van, így nem volt nagy választék, de amit kértünk, friss volt és gyorsan elkészült. Az árak egyáltalán nem vészesek, a kávé viszont rettenetes. 😀 De eddig ez az egyetlen negatívum, amit az állatkerttel kapcsolatban meg kellett említenem. Ebéd után még sétáltunk egy kicsit, de a csepergő eső hirtelen indulásra kényszerített minket.

Szóval, kedves Veszprémi Állatkert, köszönjük szépen az élményt! Visszajövünk még! Dorka születésnapjára bérletet kapott tőlünk. Lesz még mit megnéznünk, hisz sok állathoz el sem jutottunk. A játszótér fantasztikus, biztos, hogy csak amiatt is ellátogatunk újra. 🙂 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s