Blog

Anya, mit eszel? – Vegán konyha egy mindenevő családban

“Gyerekek mellett ez nekem nem megy…” – ezzel a közhellyel vette fel a harcot egy elszánt anyuka, aki elhatározta, hogy vegán életmódot folytat egy mindenevő családban. Legújabb vendégsztorink írója, Krisztina, két kislány édesanyja, a Hajszál híján vegán Blog megálmodója és szerkesztője. És hogy milyen trükköket vet be, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon? Nézzetek be a konyhájába, és meglátjátok!

My Post (9)
Fent: köleskása erdei gyümölccsel, balra: marinált tofu krumplipürével, jobbra: vegán kolbász pirított gombával és krumplipürével.

Hogy főz egy vegán anya, ha húsevő a családja? Hát, kicsit önzően. Nem célom a családom meggyőzése a növényi alapú táplálkozás előnyeiről, ezért természetesen henteshez járok, hurkát és sült csirkét készítek nekik. De nálunk a joghurt növényi tejből készül, a zöldségek panírozása pedig mindig tojás nélkül történik, hogy én is tudjak enni belőle. Főleg akkor fontos ez, ha véletlenül nagyobb mennyiség megmarad. Márpedig gyerekek mellett mindig akad maradék, mint tudjuk, mert igencsak változékony az ízlésük. Amit az egyik nap imádtak, az a következő nap már nem szeretik. Másnak is ismerős ez a helyzet?

Vendégeknek főzni sem egyszerű a helyzetemben, hogy őszinte legyek. Hosszú időbe telt megtalálnom az egyensúlyt, hogy milyen menüsort állítsak össze, ami mindenkinek jó lehet. De a sok munka meghozta gyümölcsét. Még az ételek terén nagyon konzervatív gyomrú apukám sem reklamált, mikor a hétvégén nálunk ebédeltek, hogy más íze van a rántott karfiolnak. Pedig tojás nélkül készült, ráadásul sütőben és nem olajban kisütve. A hab a tortán, hogy még csak nem is zsemlemorzsába, hanem darált kukoricapehelybe forgattam, mert így ropogósabb lesz a bunda. A kislányom szülinapjára sütött gesztenyés tortából sem maradt egy szelet sem, pedig a piskóta szintén tojás- és tejmentes volt.

56606393_2103454659736874_3788753581385973760_n
Krumplifőzelék lencsefasírttal

Ami külön nehezítette anno a váltást az én esetemben, hogy pont egybe esett a lányaim születésével. Igazság szerint egy betegség terelt erre az útra, de ma már kimondottan élvezem, hogy növényi alapokon étkezem. Csak hát hiába voltam jó szakács régen, mindent újra kellett tanulnom, egészen az alapoktól. Hosszú hónapokba telt mire megtaláltam például mit igyak tej helyett. De ma már elértem odáig, hogy van saját tej receptem. Aztán ahogy haladtunk előre a hozzátáplálásban, döntenem kellett, hogy akkor mit is adjak a lányoknak? Nekik tehéntejet vegyek? Vagy ők is növényi tejet igyanak? Végül kompromisszumos döntést hoztam. Itthon minden kakaó, maci kávé vagy joghurt növényi alapanyagokból készül. A nagyszülőknél, óvodában és bölcsődében pedig hagyományos tejből készült ételeket fogyasztanak. Az elején azt gondoltam, hogy nem szeretném megvonni tőlük a húst, sajtot vagy a tojást. Majd, ha nagyobbak lesznek, ők maguk döntsenek, hogy mit szeretnének fogyasztani. De rájöttem, hogy már most, háromévesen is meghozzák ezt a döntést. Megeszik előlem a tojásmentes bundás kenyeremet, imádják a gyümölcsös joghurtjaimat és az én franciasalátámat ugyanolyan jóízűen falatozzák, mint az eredeti változatot. Mellé pedig sonkát és főtt tojást majszolnak jóízűen. Döntöttek, mindkét étkezési elvet szeretik.

55798199_567891697037587_6075676671250268160_n
Spegetti pomodoro (paradicsomos tészta)

Ma már a lányaim hozzátáplálása befejeződött, mindenből fogyaszthatnak, így lassan kialakult a rendszer is az étrendünkben. A reggeli gyakran gyümölcsös zabkása nálunk, így ezt mindannyian fogyaszthatjuk. A zabban ott a rengeteg rost, a gyümölcsökben pedig a sok vitamin. Az ebédek esetében már gyakran kétfelé kell főznöm, de ilyenkor is vannak közös pontok természetesen. A levesünk gyakran zöldséges krémleves, amit szintén el tudok készíteni tejszín vagy tej nélkül. A nagyobbik lányom annyira szereti ezeket, hogy gyakran repetázik a levesből, és ezt kéri desszertnek. Főételnek persze gyakran készítek nekik valamilyen húst, ilyenkor a köretünk egyezik csak. Míg a lányoknak sült csirkét készítek, addig magamnak valami zöldség alapú étel készül. Magamnak tegnap például vegán mozzarellát rántottam a közös krumplipürénk mellé. A desszertjeink kivétel nélkül mind növényi alapanyagokból készülnek, időközben kikísérleteztem a tej- és tojásmentes briós vagy kakaós csiga tökéletes receptjét is. A bolti pékáruk esetében is azt mondhatom könnyű dolgom van, mert ma már szinte mindenhol feltüntetik az allergéneket és hozzávalókat. Így ha változatosságra vágyom, be tudok vásárolni kifliből, zsemléből bármelyik közértben úgy, hogy mindenkinek jó legyen. De leggyakrabban házilag készítem el magunknak a vacsorához a kenyeret vagy zsemléket. Mert gyerekek mellett szerintem pont a pékáruk elkészítése a legkönnyebb feladat. Bár sok idő kell hozzá, de a leghosszabb része valójában pont a kelesztés, a tészta pihentetése. Gyakran használom a hűtőben kelesztés trükkjét, hogy este miután elaludtak a lányok 5 perc alatt bekeverem a kenyér tésztáját, majd hűtőbe teszem kelni. Reggelre tökéletes lesz, átgyúrom, formázom, adok még neki kis időt kelni, az ebéd utáni alvás közben pedig megsütöm a vacsorára szánt pékárut.

56169792_1040215899699805_1224896862905958400_n
Zöldséges pizza házi vegán mozzarellával

Azért indítottam el blogomat, hogy bemutassam, két gyerek mellett is nagyon sok mindent elkészíthetünk magunknak anélkül, hogy órákat töltenénk a konyhában. Segíteni szeretnék, hogy minél könnyebben vegyük az akadályokat, ha esetleg valamilyen ételallergia merült fel a családban és hirtelen újra kell tanulnunk főzni. Támogatni szeretném azokat, akik belevágnának egy mindenmentes diétába akkor is, de családban csak egyedül váltanak.

Mert tapasztalatból jól tudom, hogy az elején rengeteg kérdés merül fel, és nagyon nehéz megtalálni a válaszokat.

Mit egyek hús helyett? Mit igyak tehéntej helyett? Készülhet piskóta tojás nélkül? Én magam is számtalanszor álltam tanácstalanul a hűtő előtt. Nekem is megvoltak a mentoraim, akik inspiráltak, akik segítettek az elején, akiknek a receptjein elindulhattam. Ebből a segítségből szeretnék továbbadni én is egy kicsit.

Ha szemezgetnétek a receptekből:
Hajszál híján vegán
Istagram

Képek forrása: https://hajszalhijanvegan.com/

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s