Blog

3-5-8 perces mesék – elalváshoz és összebújáshoz

Dorka márciusban volt két éves, elérte azt a kort, amit én, mint könyvmániás már epekedve vártam: végre igényli az igazi esti mesét. Természetesen eddig is minden elalvás előtt meséltem neki, de általában csak fejből, a napi eseményekről, élményekről szóltak a történeteink. Néha egy-egy leporelló vagy könyvecske is előkerült, de Dorka azokat inkább játéknak fogta fel, így  maradtunk az emlékezetből való mesélésnél, könyv nélkül. Mielőtt bemutatnám nektek az új kedvenc könyvünket, szeretném kicsit hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepet tölt be a gyerekek életében a mese világa.

fairy-tale-1077863_1280

Tudom, a csapból is ez folyik…, de hiszem, hogy vannak csapok, amik bizony nem tudnak eleget folyni. Ez is egy ilyen csap! Minél több forrásból halljuk a jótanácsot, annál nagyobb az esély, hogy hallgatunk rá, vagy legalább is elgondolkodunk rajta. Kádár Annamária fogalmazza meg a legjobban, hogy mit is jelent valójában a mese egy gyermeklélek számára:

A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot. Ám a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.

A mesét hallgató gyerekben kialakuló belső képeknek hatalmas jelentőségük van, mivel ez az érzelmi tudás, a mesékben kódolt információk, szimbólumok elraktározódnak a jobb agyféltekében, és később is hozzáférhetővé válnak, mint a legmélyebb életbölcsességek. Ez a tudás erőforrásként jelenhet meg a krízis- és problémahelyzetekben is. A népmesék hol volt hol nem volt világa rokonítható a lelkünk legmélyén élő valósággal. A mese a főhős fejlődési folyamatát követi végig, egy valóságos metamorfózisnak lehetünk tanúi, ahol a megpróbáltatások, küzdelmek, fordulatok hatására a hős teljesen megváltozik, kicserélődik, újjászületik.

56857733_659601884477122_7169989314128904192_n

A 3-5-8 perces mesék – elalváshoz és összebújáshoz (Maren von Klitzing – Stéffie Becker, fordította: Győri Hanna) című könyvet Dorka születésnapjára kapta tőlünk. Ahogy a cím is utal rá, találhatók benne egészen rövid, 3 perces mesék, kicsit hosszabb, 5 percesek, és már egészen hosszú, 8 perces mesék is. A történetek végtelenül kedvesek, és abszolút követik a jól megírt mesékre jellemző felépítést: egy kisebb bonyodalom után megnyugtató feloldás következik. A kis sztorik vége leggyakrabban az, hogy a főszereplő békésen álomba szenderül, tehát valóban segíti a nyugodt elalvást, pihenést.

My Post (17)

Az illusztrációk gyönyörűek és szemléletesek, viszont finoman visszafogottak is, esélyt adva így a gyermek fantáziájának. A könyv összesen 18 mesét tartalmaz, 8 db 3 perceset, 6 db 5 perceset és 4 db 8 perceset. Mi még csak a 3 perces meséknél tartunk, de azokból akár kettőt-hármat is olvasunk esténként, elalvás előtt. Dorka nagyon élvezi, hogy ő választhat, és napközben idéz is a történetekből, olyan nagy hatással vannak rá. 🙂

Ha ötletre van szükséged, hogy milyen típusú könyveket olvass a gyermekednek, nézd meg Anya, olvass! című bejegyzésünket, és válogass életkornak megfelelő javaslatainkból.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s