Blog

Merész vállalkozás?

Ahogy korábban már olvashattátok a blogon, belevágtam valami teljesen újba és vállalkozást indítottam GYES alatt. Még csak 1,5 hónapja tevékenykedem benne hivatalosan, de már egyértelműen látom a nehézségeit, buktatóit annak, ha egy anyuka  – merész módon –  kisgyerek mellett ugrik fejest a vállalkozói világba. Sok gondolat gyűlt össze a fejemben ezzel kapcsolatban, amiket – gondoltam – kibővíthetnék egy blogbejegyzés erejéig. Hátha akad még pár őrült anyuka rajtam kívül, aki hasonló terveken töri a fejét, és vállalkozást indítana az otthon töltött évek alatt. Nektek, kedves bátor anyucik, ez a pár gondolat segítség lehet. 🙂

beverage-3157395_1920

Nézz magadba!

Gondold át alaposan (és nagyon őszintén) a következőket: Mit szeretnél csinálni? Eléggé értesz hozzá? A szenvedélyed ez a tevékenység vagy csak a hobbid? Mi a célod vele? (Mindegy, csak ne kelljen visszamenned dolgozni? – ennek így biztos bukás a vége…) Ha van 45 perced, amíg a kicsi alszik, le tudsz mondani a kávédról, a napok óta tervezett hajmosásodról, csak hogy intézd a vállalkozásod ügyeit? Őszintén szeretned kell azt, amibe belefogsz, hogy minél kevésbé haragudj majd rá, amikor háttérbe szorít téged. Mert bizony lesz ilyen is.

Kell egy ötlet!

A vállalkozói világban nem elég, ha jó vagy, különlegesnek, érdekesnek kell lenned. Szükséged lesz egy szuper ötletre, amivel kitűnsz a tömegből. De én szentül hiszem, hogy a világ legjobb ötletei kócos anyukafejekből pattantak ki, így hát innen is üzenek egy hajrát minden vacilálónak. 🙂 Személy szerint soha életemben nem voltam ennyire kreatív, mint most, hogy gyereket nevelek, és biztos nem vagyok egyedül ezzel. Szóval bátorság!

light-bulbs-1125016_1920

Tervezz!

Nagyszerű, ha megvan benned az elszántság és elég önbizalommal is rendelkezel, de ez még bizony kevés lesz. Alapos tervre lesz szükséged. A vállalkozásindítás körüli teendők technikai része mellett (ügyfélkapu, webes ügysegéd, könyvelő, stb…) rengeteg mindent kell még átgondolnod. Fel kell térképezned a versenytársakat, plusz egy marketing- és egy pénzügyi tervre is szükséged lesz. Amennyiben ezeket szakember segítsége nélkül szeretnéd megoldani, nem árt, ha már hónapokkal a tervezett indulás előtt jó mélyen beleásod magad az erre vonatkozó szakirodalomba. Az egyéni vállalkozás indítása nem kerül sok pénzbe (az iparűzési adón és a kamarai hozzájáruláson kívül nincs más fizetnivalód). Viszont arra mindenképp fel kell készülnöd, hogy akár hónapokig is veszteséges lehet a vállalkozásod.

Keress egy jó könyvelőt!

Megy ez nekem könyvelő nélkül is! – nem! Legalább az induláshoz keress egy jó könyvelőt. Később aztán nem feltétlenül szükséges, ha te is értesz hozzá egy kicsit, és bizonyos leegyszerűsített adózási formák mellett valóban nem bonyolult a rendszer. De az indulás elég macerás és időigényes, ha mindennek te szeretnél utánajárni.

hand-3190204_1920

Zsonglőrködj az időddel!

Anyukaként talán ez a legnehezebb. A szakirodalmak szerint az első év döntően meghatározza a vállalkozás jövőjét, vagyis az indulás után 100%-osan oda kell tenned magad. Nektek is a gyereknevelés ugrik be erről a megállapításról? Nem véletlenül! Mintha lenne még egy gyereked, pont ugyanannyi időt kellene(!) szentelned a vállalkozásodra is. A statisztikák szerint 10 induló vállalkozásból 8 öt éven belül csődöt mond. Elég rémisztő adatok ezek.. De mit tehet egy anyuka, akinek teljesen egyértelműen a gyereke az első? Én úgy nevezem ezt, hogy „időzsonglőrködés”. Minden napra készíts tervet, és használj ki minden szabad percet. Ha hasonló cipőben jársz, mint én (2 évessel otthon, nagyszülők távol), akkor nem lesz könnyű dolgod. (A következő bejegyzésben adok tippeket is!) 🙂

Képek forrása: http://www.pixabay.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s