Blog

Háziállat gyerek mellett

A várandósságom alatt sokszor feltették nekem a kérdést, hogy “És, akkor mi lesz a cicákkal? Elpateroljátok őket?”. A kérdést sem értettem, pláne a stílust, hiszen nálunk ők is családtagnak számítanak. Miért kéne egy baba érkezése miatt tőlük megszabadulni? Sosem tenném.

Természetesen át kell gondolni, hogy mi lesz, hogyan lesz, hogyan szoktatjuk őket össze és mikor, de kérdezem én, vidéken, akik tartanak kutyát, macskát, bármilyen háziállatot, esetleg baromfiakat, a baba érkeztével új helyet keresnek nekik?

Nem, miért kéne? Mindent meg lehet oldani ésszerű keretek között, amíg a baba nem lesz nagyobb. Bizonyos kor után pedig szerintem jótékony hatással is van a gyermekekre, ha van körülöttük háziállat. De vegyük sorra.

Mire figyeljünk, ha háziállatot tartunk és érkezik a baba?

Elsősorban a cicákkal kapcsolatban tudok írni, hiszen velük van saját tapasztalatom, de próbálok más háziállatokra is picit kitérni. Ami biztosan minden háziállatnál igaz (legyen nyúl, kutya, macska, tengerimalac, díszmadár), hogy figyeljünk a megfelelő állatorvosi ellátásra. Kapjanak meg minden szükséges oltást (akkor is, ha nem kötelező, mint a kutyáknál), rendszeresen ellenőriztessük állatorvossal, legyenek védve a kullancsoktól, bolháktól (bár ez azt hiszem egyébként is alap). Legyen megoldva és rendszeresen tisztán tartva a háziállat wc-zési helye (egyrészt, hogy ő is nyugodtan végezhesse a dolgát, másrészt, hogy ne kelljen nekünk sem mindig résen lenni (de kell!), hogy a baba, ha már mászik mibe nyúl bele). Az udvaron tartott állatok esetében (pl. kutya) is jó, ha rendszeresen össze van takarítva a kutyagumi, egészségügyi okokból és egyébként is.

A háziállat mindig kapja meg időben a megfelelő mennyiségű féreghajtót.

Amennyiben olyan háziállatunk van, legyen a szőre, bundája, körme is rendben tartva, hogy ezzel is óvjuk a babát az esetleges sérüléstől, hosszú szőr esetén a nagy mennyiségű szőr evéstől 🙂 Persze, nem kell túl aggódni, idővel úgyis összeszoknak, a szőr helyett, meg úgyis fog mást találni, amit a szájába vehet.

Lotti születése előtt mi is ellenőriztettük a cicáinkat, és kikérdeztük az állatorvost van-e szükség bármilyen óvintézkedésre, mire figyeljünk oda. A féreghajtáson kívül, amire egyébként is mindig figyeltünk, a megfelelő nyakörv használatát emelte ki, mert a bolhák, kullancsok még nagyobb veszélyt jelenthetnek a babákra.

girl-4073883

Higiénia

A higiéniára részben már kitértem (kisállat wc, szőr). Amit még hozzátennék, hogy amióta Lotti megszületett és mászni kezdett nagyon odafigyelek, hogy rendszeresen (naponta, 2 naponta) legyen felmosva. Nálunk mondjuk kinti-benti cicák vannak, nyilván ez is függ attól, hogy ki milyen házikedvencet és hogyan tart. Engem megnyugtatott, amikor mászni kezdett, hogy biztonsággal leengedhettem a földre. Ez házikedvenctől és a ti igényeitektől is függ.

Amiről ne feledkezzünk azért meg, a rendszeres kézmosás!

Házikedvenc felkészítése a baba érkezésére

Szerintem nem csak a lakást, házat és a babát, de a háziállatunkat is jó valamelyest felkészíteni a baba érkezésére. Valószínűleg hamar érezni kezdik ők is, hogy valami van, így ne lepődj meg azon sem, ha a pocakodhoz fekszenek, bújnak. Például sok helyen javasolják, hogy mielőtt hazaérkeztek a babával a kórházból, küldjetek haza egy kis ruhát, amin a baba illata rajta van, hogy addig is ismerkedhessen vele a kutya, cica. Így számukra is kevésbé borítja fel a rendet, egy új családtag (számukra új, idegen szagforrás) érkezése.

A cicák nem szeretik a változást. Így én is igyekeztem már Lotti érkezése előtt olyan kis kuckót kialakítani számukra, ahol nyugodtan elnyújtózhatnak napközben is, anélkül, hogy a baba zavarná őket. Ezt megszokták már azelőtt, hogy mi hazaérkeztünk volna a kórházból, így nem volt gond, nem érezték azt, hogy ők most kiszorultak. Nem lett felbolygatva a kis helyük, ott alhattak, ahol előtte. Szerintem ez más háziállatoknál is fontos lehet (bár nincs saját tapasztalatom), hogy éreztessük velük, ők is ugyanúgy továbbra is családtagok, mint előtte, szeretjük, fontosak számunkra, csak bővült a létszám.

Próbáltam Lotti születése után, az esti altatást követően őket is kicsit simogatni, ölbe venni, mint korábban, hogy ne érezzék azt, hogy velük már nem is foglalkozunk. Hamar belerázódtak az új helyzetbe, de nekik is kicsit alkalmazkodni kellett.

Összeszoktatás

A férjemmel mi előre eldöntöttük, hogy a gyerekszobába a cicák nem mehetnek be. Ehhez már Lotti születése előtt hozzászoktattuk őket. Több-kevesebb sikerrel, ez a mai napig így van. A védőnőnket anno megkérdeztem, hogy mennyi idős korban kezdhetem el őket összeszoktatni, mármint egy légtérbe. Ő azt mondta 6 hetes kortól. Ezt mi tartottuk is (persze kérdés, ez kinél, hogyan oldható meg). Utána is egy pár hónapig még (első gyermekes anyaként, a másodiknál már biztosan nem fog ennyire aggasztani a dolog) csak mutogattuk a cicáknak, hogy itt a baba, hogy szokják az illatát, és a hangját is. Na ez sikerült is elég hamar. Bár érdekes módon a baba sírás nem tántorította el őket, jobban megijedtek akkor, amikor már gagyogott Lotti, hogy mi ez a hang, és honnan jön? 🙂

Az igazi összeszoktatás nálunk a mászással egy időben történt. Akkor már Lotti ment utánuk. Meg kellett tanítani neki, hogy finoman simogassa meg őket. A nőstény cicánknál ez elég jól működött is. Hamar hozzászokott Lottihoz, odabújt hozzá, hagyta, hogy megsimogassa. A kandúrral már más a helyzet. Ha bent van, és meglátja Lottit, nyomban megkapaszkodik az ágytakarón a kanapénál, hogy hú, most fussak, vagy ne? Ha bátrabb napja van, hagyja magát megsimogatni, ha éppen ijedős állapotban van, kikéreckedik. Az mindkét cicára igaz, ha leugranak a földre, Lotti felhatalmazva érzi magát, hogy sikítson. Mintha, azt mondanák neki a cicák, hogy “Gyere, kapj el”, ő meg visongva venné tudomásul, hogy “Máris jövök”!

child-2779605Előnyök

Ne szaladjunk el a sok szabály és odafigyelni való sorolása után amellett sem, hogy vannak előnyei is annak, ha az embernek házikedvence van. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora élményt, mennyi örömöt, közös játékot, szőrös kis barátot ajándékozunk azzal a gyermekünknek, ha van háziállatunk. Igaz barátra lelhetnek egymásban!

A természet-, a növény- és állatok szeretetét nem lehet elég korán kezdeni. Mindezek mellett felelősséget, gondoskodást, empátiát is taníthatunk gyermekünknek. Mutassunk példát, azzal, hogy megfelelően gondozzuk, szeretjük a kis kedvencünket, megtanítva nekik a betartandó szabályokat is. Ezáltal ők is megtanulják, hogyan kell szabályokat elsajátítani, követni. Nem utolsó sorban pedig családi program lehet a háziállat ellátása, sétáltatása, gondozása.

Mindenki maga gondolja át, és döntse el, hogy mennyire tudja kialakítani az új rendszert a baba érkezésével. Szerintem előre átgondolva minden megoldható. Figyeljünk az állattartás és gondozás alapszabályaira, a higiéniai és biztonsági feltételekre, és akkor nem lesz gond. Csak mi ismerjük a gyermekünket és a háziállatunkat annyira, hogy tudjuk, hol a határ, mikor lehet összeszoktatni, és mit engedhetünk meg nekik.

Egy fontos szabály azonban biztosan van!

Sose hagyjuk a háziállatot egyedül a babával, kisgyermekkel felügyelet nélkül.

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s