Blog

Minták vagyunk, és ez néha ijesztő

Te gondolkodtál már azon, hogy a gyermekednek te vagy az elsődleges minta? Ahogyan te élsz, ahogyan te reagálsz, ahogyan te érzel dolgok iránt?

Én már gondolkodtam. Törekszem mindig rá, hogy jó anya legyek, tudjak mindig jól reagálni helyzetekre, türelemmel, szeretettel. Persze nem sikerül mindig. Egy-egy nehezebb, stresszesebb időszakban, vagy helyzetben, van, hogy rosszul reagálok, türelmetlen vagyok. Ilyenkor mindig jön a lelkiismeret furdalás, hogy miért nem tudtam másképpen kezelni a szituációt? Például azért, mert ember vagyok. De hiszen ő még olyan pici. Pici, de kezd beleérni a dackorszakba, keresi a saját és az én határaimat is, és ez okoz néha új helyzeteket, amiket még én is tanulok kezelni. A régi önmagamhoz képest egy rugalmas, vidám, kiegyensúlyozott édesanya vagyok, egy cuki, pici lánnyal.

Ő engem tekint példaképének, mert én vagyok neki az első, legfontosabb az életében. Legalábbis egyelőre mindenképpen. Figyeli a mozdulataimat, az arckifejezéseimet, milyen helyzeteket, hogyan oldok meg, mire, hogyan reagálok. Ez nagy felelősség! Az én és az édesapja felelőssége az, hogy milyen példát mutatunk, és ez időnként tud ijesztő lenni. Nagy a felelősség! Éppen ezért tartom fontosnak, hogy mi is a gyermekneveléssel együtt tanuljunk, fejlődjünk.

Mondok egy egyszerűbb példát.

Amíg nem volt gyermekünk kevésbé figyeltünk oda arra, hogy mit és hogyan eszünk. Nem állítom, hogy most mi vagyunk az egészséges étkezés mintaszobra, de sokat javultak az étkezési szokásaink, sokat főzünk, több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, kerüljük a cukrot. És ez nem csak azért jó, mert a lányunk is ezt a példát látja, hanem mert ez nekünk is jó, egészségesebb életmódot élni.

Nem csak az ő egészsége fontos, hanem a miénk is, hiszen szeretnénk minél tovább egészségesen élni, minél több közös élményt szerezni.

baby-3109433

A másik, ami eszembe jut, és elég hétköznapi dolog az, hogy én például félek a kutyáktól. Nem mondom, hogy görcsösen, iszonyatosan, de mindig rémülten mentem el már gyerekkoromban is egy-egy kapu előtt attól tartva, hogy a ház őrzője vadul neki rohan a kapunak én meg majd frászt kapok. Fontos volt számomra, hogy próbáljam leküzdeni ezeket a félelmeket, hogy ne azt a példát lássa a kislányom, hogy a kutyáktól félni kell.  Hiszen látta volna rajtam, hogy minden kapunál feszülten, görcsösen szedem a lábaimat. Nem szeretnék neki átadni rossz mintákat. Persze, elkerülni úgysem tudom mindet, hiszen én is csak ember vagyok, de próbálom a lehetőségeimet figyelembe véve kiküszöbölni azt, amit lehet és a saját mintáimat is felülírni egy pozitívra. Ez egyelőre működik, a kutyáktól sem félek már annyira.

Ami még számomra fontos, hogy amennyire lehet (kikapcsolni nem tudom magam), ne befolyásoljam abban, hogy ki milyen ember. Főleg családtagokra gondolok. Ha valakivel nem tudok azonosulni, nem egy az értékrendünk, attól ő még lehet jó játszópajtás egy-egy családi összejövetelen, és szeretheti nagyon a kislányomat. De ezeket nagyon nehéz, hiszen látja, hogyan viselkedem az illetővel, és a gyerekek tuti kiszúrják azt is, ha a kedvesség mögött azért még megbújik más is (legyen az bizalomhiánya, távolságtartás, stb.)

Úgyhogy igen! Mintának, példaképnek lenni néha igenis ijesztő. Ijesztő az a felelősség, ami mögötte van.

Senki sem tökéletes, nem is kell annak lenni, csak lássuk be, hogy van egy ilyen oldala is az anyaságnak. Nehéz néha magunknak is szembenézni a saját félelmeinkkel, sérülékenységünkkel, hibáinkkal. Mert közben, akármennyire is vagyunk jó anyák, tükröt mutatnak nekünk, ami bizony néha nehéz.

Képek forrása: http://www.pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s